Nytt

Det finnes over 400 enkeltpersoner som seriemorderen Mohamed Merah i europeiske land, sier EUs antiterrorsjef, Gilles de Kerchove. Såkalte ensomme ulver er blitt mer og mer vanlig fordi al Qaida-strukturer generelt er blitt svekket i Europa:

Den formodede seriemorder i Toulouse, som blev dræbt af specialtrænede politifolk efter 32 timers belejring, er blot én blandt 400 enkeltpersoner i europæiske lande, som Al Qaida har trænet.

Det vurderer Gilles de Kerchove, som er EU’s øverste koordinator i kampen mod terror.

– Det er et fænomen, som vi kalder ensomme ulve, fortæller anti-terrorchefen til nyhedsbureauet dpa.

– Vi estimerer, at de tæller flere end 400 tværs over Europa, tilføjer Gilles de Kerchove.

De fleste befinner seg i Tyskland, Frankrike og Storbritannia og skal være under nøye overvåkning av nasjonale sikkerhetstjenester. Merah, som var fransk statsborger av nordafrikansk opprinnelse, opplyste selv at han fikk kontakt med al Qaida på sine reiser i Afghanistan og Pakistan. For å unngå lignende terrordrap som i Toulouse bør de europeiske landene bla gjøre det ulovlig å reise til utlandet for ta del i radikale indoktrineringsleire, mener de Kerchove.

Han peger også på bedre forebyggelse: Det vil sige bedre indsatser i lokalområderne, bedre anti-radikaliserings-programmer i fængslerne og bedre overvågning af islamistiske hjemmesider på internettet.

Ekspert: 400 andre ensomme ulve

Les også

-
-
-
-
-