Det satt to personer i bilen som ble brukt under angrepet på det jødiske museet i Brussel lørdag. En er tatt og den andre ettersøkt. Men politiet har ikke gått ut med noe signalement, ei heller sagt noe om den pågrepne.

Modus operandi er den samme som Mohammed Merah brukte i Toulouse. Han brukte scooter. Disse brukte bil. Drive-by shooting kalles det i USA. Det er også hyppig brukt i Midtøsten. Mange egyptiske politimenn er i den senere tid blitt skutt fra biler.

Neste skritt kan være bilbomber. Det skjer en viss innovasjon på det destruktive markedet, og med dagens frie flyt av mennesker, penger og ideer er det vanskelig å se hvorfor ikke metodene som er utviklet andre steder ikke skulle bli testet ut også i Europa. Dette vet europeere, men det snakkes ikke høyt om det. Det snakkes i generelle termer om faren som Syria-jihadistene utgjør. Men ikke så mye om metodene. Metoder har en egenverdi i seg selv. De kan kopieres av andre. Når noen først begynner, kan det ha en smitteeffekt.

Det som er sikkert, er at jøder lever et stadig mer utsatt liv i Europa. Og trusselen er størst i byer med stor innvandring fra Nord-Afrika og Midtøsten.

Men heller ikke dette er den politiske og kulturelle eliten opptatt av. Den sier «Aldri mer!», men lukker øynene for utviklingen. Slik undergraver de tilliten, ikke bare til seg selv, men også til samfunnet.

 

http://www.jta.org/2014/05/24/news-opinion/world/anti-terror-expert-brussels-museum-attack-follows-toulouse-pattern

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.