Gjesteskribent

Ude ved Snoldelev mellem Solrød og Roskilde, hvor landevejens sving inviterer til at bryde færdselsloven, ligger en gård fra 1779. Her byder Pernille Svensson velkommen med hjemmelavede boller og kulsort kaffe, som snart ikke længere lader sig opdrive på en almindelig dansk café.

Hun viser rundt i de nyistandsatte lokaler, der huser Center for Potentialeudvikling, som hun driver sammen med psykoterapeut Brian Rønnow og de to cykelryttere Jan Mørup og Michael Hansen. Centeret har vakt min interesse, fordi det praler med, at dets kurser om henholdsvis økonomisk, spirituel og fysisk velfærd kan få topchefer til at mærke sig selv bedre ved hjælp af bl.a. cykeltræning. Et af kurserne hedder f.eks. “Investér i dig selv, før du investerer i aktier”.

Den må de længere ud på landet med, tænker jeg i bilen, men der er kortere til Snoldelev, end man måske skulle tro i København. Kører man lidt til, kan man være der på lige godt 20 min.

Pernille Svensson er noget af et mix. Uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet og tidligere Vice President i Saxo Bank med fokus på internationale aktier. Forinden var hun bosat i Sydamerika og Asien, hvor hun ligeledes arbejdede i den finansielle sektor, og før det kørte hun såmænd jorden rundt på motorcykel på 800 dage – alene. I dag er hun ved at uddanne sig til psykoterapeut, mens hun driver Centeret, som hun stiftede sidste år.

Desuden deltager hun på cykelholdet Team Global Cycling, der hvert år æder en bid af jordens asfalt. Første år kørte holdet til Paris, det næste fra Paris til Nice. Til august starter holdet i Toscana, ruller over Sardinien og Korsika til Marseille og videre til Pyrenæerne. Om 30 år skulle de gerne være nået hele vejen rundt.

Selv kalder hun sig “mor, gårdejer og idealist”.

Pernille Svensson beder mig undskylde og går ud for at tømme postkassen, mens jeg sætter mig til rette i den lyse havestue, der vender ud mod 24 tdr. land og det, der snart bliver til en malerisk gul rapsmark, og vender straks tilbage med en erhvervspakke, en stak tilbudsaviser og Wall Street Journal, som hun lægger på et arbejdsbord. Den tidligere aktierådgiver har ikke helt sluppet linen til pengenes univers.

Snarere er hun interesseret i at få to adskilte verdener til at mødes – professionelt. På den ene side, hvad hun kalder en “vinderkultur” fuld af mænd, og på den anden side en “østrogenverden” fuld af kvinder. Cyklingen placerer hun midt imellem. Cykling er mediet til at få travle forretningsfolk til at skabe ny kontakt til deres krop og få justeret deres indre kompas.

Hvis 90 pct. af din tid foregår oppe i hovedet, og kun 10 pct. i hjertet, så har du brug for en bro mellem de to centre – og en bedre balance. Problemet er, at du ikke kan få disse egoer og individualister til at sætte sig i skrædderstilling og sige ‘yom-yom’. At gå direkte frahjernevridning på jobbet til ‘hjernevask’ via
meditation er svært. Traditionel terapi, yoga og spiritualitet preller typisk fuldstændig af på sådan nogle mennesker. De skal handle, fordi de er vant til at handle i deres arbejdsliv, og det er her, cyklen kommer ind i billedet.

De første 30-40 km sker der ingenting, men pludselig glemmer vi vores normale spekulationer, planer og strategiske overvejelser. Det gør ondt at sidde der i modvinden. Man får ondt i balderne, ondt i læggene, ondt de mærkeligste steder, og efter en tid mærker man hver en celle i kroppen blive aktiveret. Gør man det tilpas længe og ofte, bliver cyklingen en slags meditation og en kilde til kraft, hvormed man indfrier flere af sine potentialer.

Jamen, det ved vi alle sammen måske godt. Hvad er din hemmelighed?

Min hemmelighed er ganske enkel: Du skal altid køre fra A til B. Dvs. du skal køre til og fra arbejde, og gøre det til en integreret del af din hverdag. Dermed gør du din transporttid til meditation og undgår at bebyrde din familie med, at du skal ud og træne flere gange om ugen. På den måde bliver din cykel også familiens gode samvittighed – en ven i stedet for en fjende.

Er kuren kun for mænd – eller er kvinder også velkomne i din butik?

Jeg brænder for at få flere kvinder – især enlige mødre – ud på jernhesten og mærke, hvad det gør ved dem. Desuden bliver kvinder mere attraktive ved at holde sig i form. Vi kan godt snakke længe om tyngdekraften, men den står ligesom ikke til diskussion, vel? Desuden er kvinder hjulpet af, at de ikke behøver medbringe jakkesæt og store sorte sko i rygsækken, men kan nøjes med mindre oppakning og et par stiletter, der stikker ud af tasken.

Både kvinder og mænd, altså. Med det tilfælles, at deres arbejdssituation er resultatorienteret, kompetitiv og underkastet en progressiv forventning til afkast og mål.

I den ekstreme skala snakker vi om mænd og kvinder, der forventes at øge overskuddet med 25 pct. hvert år i deres afdeling. Det er der ikke mange, der kan klare mentalt, og dem, der kan, risikerer at blive temmelig oppustede til sidst. Nogle af disse kaster sig over motoriserede køretøjer i deres fritid, og det kan have en kortvarig effekt. Men biler, motorcykler osv. bliver nemt bare en ny applikation. Det er ligesom at outsource opgaven og medfører ikke nye vaner og adfærdsmønstre, der kan give dem mere kerne og bringe dem hjem til sig selv.

Netop dette kan cyklingen – og løb – mener Pernille Svensson, men det kan være svært at løbe på arbejde, og desuden er løb langt mere slidsomt for kroppen end cykling, understreger hun.

For at vænne danske topchefer til at stige på cyklen hver morgen, er de nødt til at prøve det først under mere behagelige former, og derfor afholder Center for Potentialeudvikling events og træningsforløb, hvor folk, der ikke har siddet på en racercykel før, eller tøver med at gøre noget ved topmaven, lærer de mest elementære tricks og møder terapeuter, der tager dem alvorligt.

De skal forstå, at fysisk velfærd ikke kun handler om spiritualitet – eller østrogen, om du vil – men også om at blive bedre til at nå sine mål. Det er ikke ren vegetation. Som jeg har oplevet det selv, er det nærmest livsnødvendigt for karrierefolk at transformere de ekstreme energiudladninger i vores overkogte hjerneceller fra jobbet til fysisk energi ud gennem kroppen i fritiden. Ellers er der noget energi, der aldrig slippes fri og skaber stress. Målet med træningen er at komme tættere på sig selv og dermed kunne fokusere og præstere bedre uden at miste sig selv eller sin familie.

Det sidste er en vigtig pointe for Pernille Svensson, der selv er alenemor med sine to børn på 10 og otte år.

Mange har generelt svært ved at forstå, hvorfor deres partner, der arbejder til sent, også skal have fri tid til at træne til en Ironman eller køre en triatlon.

Det er også derfor, der er så vigtigt at gøre cyklen – eller den fysiske træning – til familiens gode samvittighed. Vi må ikke glemme, at familieliv i meget høj grad handler om tid sammen. Det véd vi godt, men lader lidt som om, vi kan kompensere med alle mulige gadgets, gaver, rejser osv.

Svaret er ifølge Pernille Svensson at tage cyklen fra A til B – uden svinkeærinder og dårlige undskyldninger. Efter A til B ligger A til Z lige for.

Således oplyst tager jeg bilen hjem. Der var jo modvind.

Opprinnelig i Jyllands-Posten 8. mars 2012. Document takker Jalving for hans generøsitet.