Feature

fistel.jpg

Obsterisk fistel er det medisinske begrepet – hull som oppstår i kvinnens underliv fordi bekkenet er for trangt eller underutviklet. Resultatet er at kvinner blir inkontinente. Urin og avføring renner uhindret ut og nedover bena og lukter forferdelig. Resultatet er at kvinner forstøtes, også av egen familie.

Journalist Marie Louise Bruun Jørgensen skriver om en gruppe kvinner i Mogadishu som bandt seg sammen og hoppet på havet. Utstøtte jenter med fistel var også det som hadde gjort uutslettelig inntrykk på hotelleier Petter Stordalen under innsamlingsaksjonen for et år siden.

Da en flok kvinder lænkede sig sammen og sprang i havnen i Mogadishu i Somalia, var det den sidste udvej fra et liv i fortvivlelse og elendighed. Kvinderne kunne ikke længere leve med de fysiske og psykiske konsekvenser af de fistler, de havde pådraget sig, da fødslen af deres børn udviklede sig problematisk.

Historien om de somaliske kvinder viser, hvor invaliderende og umenneskeligt et liv med fistler er, fortæller gynækolog og fistelekspert Peter Bech Larsen, der har arbejdet med fistelprojekter for Læger uden Grænser i blandt andet Liberia, Rwanda og Elfensbenskysten.

Fistler er huller, der opstår i kvindens underliv, når barnet ikke kan komme ud. Ofte sker det for meget unge piger, hvis bækkener ikke er fuldt udviklede til at klare en graviditet og fødsel. Ud over forfærdelige smerter i forbindelse med fødslen, der kan vare helt op til tre uger og ender med, at barnet dør, lider kvinderne også af store problemer efter fødslen.

Hullerne i underlivet gør, at urin eller afføring hele tiden siver ud af kvinden, og det giver store sociale problemer. Lugten er ulidelig, og mange kvinder bliver forladt af deres mænd og udstødt af samfundet. Urinen, der løber ned ad benene på kvinderne, giver hudproblemer og i nogle tilfælde store sår.

– At skulle leve med fistler er den største straf, man kan give nogen. Kvinderne kan ikke tage bus eller gå til sammenkomster med andre. Mange sidder på markedet og sælger frugt, fordi urinen der kan løbe væk under dem. Nogle kvinder bliver sindssyge, og flere ender med at begå selvmord, fortæller Peter Bech Larsen.

Det er især fattige piger og kvinder, der pådrager sig fistler. Underernæring og kalkmangel medfører, at bækkenet ikke udvikler sig, som det skal, og samtidig får mange af pigerne ikke en uddannelse. Deres eneste mulighed for at klare sig er at blive gift i en tidlig alder, hvilket ofte er ensbetydende med tidlige graviditeter.

I forbindelse med behandling af fistelpatienter bliver det blandt andet undersøgt, hvor tidligt pigerne er blevet gift.

– Vi spørger, om pigen fik sin første menstruation i sin egen families hus eller i mandens hus. Mange af dem svarer i mandens hus, fortæller Peter Bech Larsen, der selv har mødt en fistelpatient i Nigeria på kun 11 år.

Den største straf man kan give nogen