Feature

Wafa Sultan er en spesielle dame. Hun er fra Syria, og har levd de siste 17 år i USA, der hun utrettelig kritiserer dagens islam. Dette opptaket er et intervju Adam Holm hadde med henne i 2007. Hun sier en del «startling things», som at muhammedtegningene var det første «crack in the wall», en sprekk i muren som den muslimske verden omgir seg med. – Dere må bare fortsette, sier hun. – Det var helt riktig, man må ikke miste motet pga reaksjonen.

Det er mulig å se Sultans linje som korrekt. Det er mulig å se den arabiske våren på en helt annen måte: kanskje finnes det en sammenheng mellom det Sultan sier og det som skjedde fire år senere? Livet er for kort til å leves på en løgn, sier Sultan. Man må forsøke å leve et liv i ærlighet. Var det ikke det demonstrantene i Tunisia og Egypt også mente? De ville ha større frihet, en diffus frihet, men dog.

Slik går det an å se en positiv konsekvens av hendelser som karikaturstriden. Kanskje finnes det en påvirkning, kanskje er det noen få modige personer i Vesten og blant muslimer, som er med å markere noen posisjoner. Kanskje man ikke skal la seg forlede til å tro at de er få og svake. Kanskje det er jatterne og medløperne som er svake og uten konstruktiv virkning?

Dette var en innsikt vi ervervet oss før og etter sovjetimperiets fall, men som vi nå synes helt å ha glemt. Enkeltmenneskes betydning.