Nytt

Jihad-videoen som ble sluppet tre dager før fredagens demo utenfor Stortinget synes å være en kalkulert provokasjon for å tiltrekke seg mest mulig oppmerksomhet.

«Gutta» som kan lage en tøff video som blir samtaleemne i alle mediene får kred. De virkelig farlige jihadistene handler først og legger ut videoer etterpå.

Men språk og bilder er i seg selv truende. Teksten «Å Allah ødelegg dem og la det være smertefullt» med bilder av kronprinsen, Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre passerer grensen mellom propaganda og trusler. Derfor er videoen under etterforskning.

Måten å gjøre ting på minner om Hizb ut-Tahrir i Danmark: de har også gått ut og lovprist at danske soldater blir drept i Afghanistan, på et offentlig møte.

Her ser man også bildene av norske kister svøpt i norske flagg og tekst om at Allah aldri glemmer og at hevnen kan komme når som helst. Det er høyst ubehagelig. Norsk offentlighet er ikke vant til disse provokasjonene som man er vant til i Storbritannia og Danmark. Slik sett kan man si at de har lært og har hatt forbilder.

Etter det VG Nett får opplyst fra flere politikilder, har blant annet Mohyeldeen Mohammad en rolle i demonstrasjonen. Mohammad ble kjent etter at han i 2010 holdt en appell under en demonstrasjon mot Dagbladets publisering av Muhammed-karikaturene.

Selv vil han ikke kommentere om han har noen rolle i planleggingen av fredagens demonstrasjon.

– Jeg kan ikke si noe om dette nå, sier Mohammad til VG Nett.

Den tidligere terroritlatle Arfan Batthi er kjent for å ha medvirket til skudd mot synagogen i Oslo i september 2006. Han ble i 2008 dømt for psykisk medvirkning til skadeverk på synagogen, men frikjent for tiltalepunktet om terrorplanlegging.

– Jeg har ingen interesse av å snakke med dere, sier Bhatti til VG Nett og slenger på røret.

Målet ser ut til å være oppmerksomhet, å skremme de vantro og sette seg i respekt hos med-muslimer.

Det kan være greit å se videoen for med egne øyne å forstå språket.

PST starter etterforskning av trusselvideo