Nytt

I flere år har den islamistiske gruppa FPI vært en av drivkreftene bak det hardnende miljøet i Indonesia, der ikke-muslimer har blitt trakassert, og deres helligdommer fratatt løyve eller blitt regelrett skjendet. FPI har også hatt vigilante-operasjoner under ramadan, for eksempel kommet i håndgemeng med muslimer som har sittet på kafeer når de «egentlig» skulle faste.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner har påpekt den bekymringsfulle utviklingen, og har i lengre tid klandret indonesiske myndigheter for ikke å slå ned på, og endog samtykke i, FPI og andre gruppers handlinger.
Nå ser det imidlertid ut som gruppa kan ha forregnet seg:
FPI har beskyldt myndighetene for å undergrave lokaldistriktenes rett til å forby alkoholsalg gjennom forskrifter, og dette førte onsdag 11.januar til at en minister langet verbalt ut mot dem. Han beskyldte gruppa for å spre løgner og bakvaskelser. På torsdag braket det løs i Jakarta foran Innenriksministeriet: En mobb på rundt 1000 personer, hovedsaklig fra FPI, samlet seg, og kastet stein på bygningen og knuste vinduer. Traffikk-kaos fikk de også til, ved å be midt i gaten. Reaksjonen fra myndighetene har ikke latt vente på seg:
Innenriksminister Gamawan Fauzi sa at for det første skal politiet finne de skyldige, og dernest skal man «vurdere» om man skal gå til ytterligere skritt om å «fryse» gruppas aktiviteter. Dette kan vanskelig tolkes som annet enn en trussel om å forby gruppa. Imidlertid er det vanskelig å se at dette er det «tolerante Indonesia» som nå skal gjenvinne kontrollen; høyere statsfunksjonærer har aldri likt å bli utsatt for mobbens vold, enten nå statsfunksjonærene er «liberale» eller «intolerante». FPIs angrep var en ydmykelse av statsapparatet, og det finner nok ikke staten seg i.

Det kan allerede virke som at indonesiske myndigheter søker å minimalisere reaksjonen de vil gi til FPI, idet politiet understreket fredag at de hade evnet å avhøre hele..3 vitner.
Avisen Jakarta Globe mener at politiet «fail to act against FPI», så det hele ender nok opp med et offentlig dask på lanken til gruppa, og ikke stort mer…

http://www.thejakartaglobe.com/home/government-threatens-to-freeze-hard-line-islamic-groups-after-ministry-attacked/490794
http://www.thejakartaglobe.com/home/police-fail-to-act-against-fpi-after-attack-on-ministry/491160