En indonesisk domstol har dømt en kvinne til to års fengsel for å ha fremsagt en islamsk bønn før hun spiste svinekjøtt.

Flere millioner visninger

I en TikTok-video som ble publisert 9. mars smakte den indonesiske «influenceren» Lina Luftiawati med artistnavnet Lina Mukherjee, på svinekjøtt. 

– Bismillah (i Allahs navn), jeg tror jeg blir utstøtt fra familien fordi jeg er nysgjerrig på svinekjøtt, sa hun smilende før hun smakte på kjøttet.

Videoen har fått mye kritikk i det islamske Indonesia og nu er Mukherjee (33) funnet skyldig i og idømt to års fengsel for å ha «spredt informasjon med sikte på å oppildne til hat mot religiøse individer og spesifikke grupper». Hun ble også dømt til å betale en bot på 250 millioner rupiah (drøyt 175.000 NOK). Fengselsstraffen blir forlenget med tre måneder hvis boten ikke blir betalt.

Mukherjee ble i mars anmeldt for videoen som har fått flere millioner visninger, der hun «i Allahs navn» spiste sprøstekt svinekjøtt.

Svinekjøtt er forbudt ifølge islam som er dominerende religion i Indonesia.

Blasfemi rammer bare én vei

Ifjor arresterte indonesisk politi seks personer efter at en barkjede tilbød gratis alkohol til gjester med navnet Mohammed. 

Jakartas tidligere guvernør Basuki Tjahaja Purnama som er kristen, fikk to års fengsel efter å ha blitt beskyldt for å fornærme islam under valgkampen i 2017.

Menneskerettsgrupper har lenge kjempet mot blasfemilovene som de mener brukes til å ramme religiøse minoriteter.

Se videoen!

Document har tidligere skrevet om Lina Mukherjee. I artikkelen under kan du også se videoen der Lina spiser svinekjøtt:

Indonesia: «Influencer» testet svine­kjøtt. Risikerer fem år for blasfemi og hat

 

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.