Nytt

VG har i dag en interessant avsløring om at Anders Behring Breivik fikk laget falske dokumenter som han solgte. Det er mange elementer i storyen som utløser nye spørsmål.

Det faktum at Breivik drev med falsknerier, sier noe om hans person. Han fullførte ikke artium, og har skrytt av millioninntekter i sitt manifest. Virkeligheten var mer tarvelig og på siden. Å drive svindel er ikke spesielt ærefullt. Det er et tegn på at man ikke når opp i åpen konkurranse og må jukse.

Breivik fikk kontakt med en mann i Thailand som hjalp ham å lage dokumentene. De fikk først kontakt i februar 2004. Keeghi (27) vil ikke stå frem med sitt riktige navn, men er avbildet på forsiden av VG. Han husker Breivik godt, men var ikke klar over hva han hadde gjort og får sjokk av å høre det, slik alle får i ettertid når de får høre at de har stått i forbindelse med ham. En politijurist som hadde solgt en sementblander til ABB, ble fredag eksponert i VG. Han hadde neppe bedt om det selv.

Keeghi befinner seg langt borte, han forklarer seg villig vekk til VG. Men han er ennå ikke avhørt av norsk politi!

Breivik stiftet selskapet Dipomatservices.com som solgte forfalskede dokumenter. Man bestilte via nettsiden. Breivik kunne selge en 200 dokumenter i måneden. Keeghi utformet dem.

Men Breivik hadde også hjelp av folk hjemme i Norge. En 31-åring fra Bergen var involvert. Han er avhørt av politiet. Han jobbet for Breivik fra høsten 2003 til våren 2004. Breivik la vekt på kvalitet. Ved en anledning dro han til London, trolig høsten 2003, for å kjøpe spesialpapir som skulle gjøre forfalskningene mer troverdige.

Et annet vitne, en 31-åring fra Vestfold, har fortalt at hans oppgave i firmaet var å korrekturlese dokumentene etter at de var ferdig forfalsket i Asia.

Dette er oppsiktsvekkende opplysninger. Inntrykket av ABB har vært en som er dårlig fungerende sosialt, som kan spille en rolle i en jobb på et callsenter, men som ikke interagerer eller har kontakt profesjonelt, på eget intiativ. Her har han hatt hjelp både fra Thailand og fra to personer i Norge. Her må det være mange kilder man skulle visst mer om.

Forretningsvirksomhet betyr kontakt med omverdenen og uforutsette ting, og VG gir selv et meget interessant eksempel. Sommeren 2005 skal Keeghis arbeid for Breivik ha opphørt grunnet «problemer».

Disse problemene kan ha sammenheng med at Breivik i samme tidsrom ble anmeldt av en konkurrent i USA. Aftenposten skal den gang ha jobbet med denne saken, og ringt Breivik for en kommentar, men slik VG forstår kom saken aldri på trykk.

Her støvsuger mediene alt som kan krype og gå for informasjon, og så har de selv hatt kontakt med Breivik uten å si noe om det. Hvilken journalist jobbet med saken? Ble den skrevet? Kan den publiseres idag?

Hvordan kan VG nevne en slik detalj uten å forfølge den videre?

Det samme gjelder VG selv. Avisen forteller at de har greid å gjenskape nettsiden til Diplomatsservices.com.

Men hvorfor har ikke VG brukt samme energi til å oppspore innleggene Breivik skrev på VG Debatt, mens avisen har vært flink til å henge ut Document.no, som øyeblikkelig publiserte alle hans innlegg allerede natten til 23/7?