Nytt

Avtroppende internettsjef i Dagsavisen, Øistein Helmikstøl, kritiserer redaktør Hege Ulsteins beslutning om å fjerne en artikkel av Ole Jørgen Anfindsen som hadde ligget ute i 12 dager og pådratt seg 500 kommentarer.

Det var Helmikstøl som la ut Anfindsens artikkel på Nye meninger. Hege Ulstein sier hun ikke har tid til å lese alt. Hun ble tipset om at Anfindsens syn kunne tolkes som rasistisk, hvis man finleste. Hun sier Anfindsen har en smart og oppfinnsom måte å uttrykke seg på, han sier «genetisk» i stedet for «rase» feks. Til det kan innvendes at kanskje Anfindsens tekst kan leses på flere måter, eller som Helmikstøl sier: Det er bedre å møte meningene med motargumenter. I kommentarspalten var det flere som viste til andre forskningsresultater som motsa Anfindsen.

Ved sin klønete opptreden sørget Ulstein for å gi avisen dårlig uttelling. Artikkelen ligger ute på verdidebatt.no.

Helmikstøl tar selv til orde mot sin egen arbeidsgivers avgjørelse i kommentarfeltet til begrunnelsen som Ulstein la ut. Her lister han opp en rekke argumenter mot sletting. Overfor Journalisten utdyper han sine synspunkter:

– Det er viktig å diskutere hva vi kan tåle av offentlige ytringer. Kommentarene både på innlegget og på Twitter viser at rasisme ikke er et entydig begrep og oppfattes forskjellig. Det er etter min mening også et argument for å publisere Anfindsens innlegg. Da får du kanskje tydeliggjort bedre hvor grensene går for hva som rasistisk, sier internettsjefen, som for øvrig sa opp sin stilling før det aktuelle innlegget ble publisert.

Han mener det er bedre å møte slike meninger åpent. Som eksempel trekker han fram at Anfindsen ble imøtegått av andre debattanter med andre argumenter og annen forskning enn han selv presenterte.

Ser dilemmaer
Helmikstøl understreker at han ikke deler meningene til Anfindsen. Internettsjefen ser også at det er dilemmaer ved å publisere Anfindsens innlegg, men han sier det er viktig at både argumenter for og mot kommer fram. Helmikstøl mener det er viktig å møte slike meninger med saklighet og respekt.

– Han har mange svært problematiske utsagn, men det er bedre å diskutere det. Anfindsen skriver at han vil ha en saklig debatt. Jeg velger å ta ham på ordet. Vi må selvsagt tåle politisk ukorrekte innlegg.

Slettet Anfindsen og 500 kommentarer
Avtroppende internettsjef i Dagsavisen åpent ut mot redaktøravgjørelse.