A-magasinet 28.oktober har en lang artikkel om Groruddalen. Forsiden på A-magasinet lyder: «Folk flest bor i Groruddalen.» Forhåndsomtalen har lagt vekt på at det er mange grunner for å trives i Groruddalen. Når man leser artikkelen så avdekkes alikevel de velkjente problemene.

Kurdisk kvinne på Furuset:

Kurdisk mor på Furuset sier i A-magasinet: Datteren min er født og oppvokst i Norge, og for meg er det viktig at hun får med seg den norske kulturen og får norske venner. Hvordan skal hun det, når ingen av elevene i første og andre klasse er norske? Da mister man liksom selve stemningen på juleavslutningen og påskeferien, sukker hun.

Rektor på Haugenstua ungdomsskole, Målfrid Sølvberg:

Vår fremste utfordring er å være en så god skole at vi veier opp for at mange av foreldrene, som er første generasjons innvandrere, ikke har høyere utdanning. Flere mødre er analfabeter.

Hvordan er det å være etnisk norsk mor blant analfabeter? Jeg vil tro at det hjelper lite at avsnittet avsluttes med:

Resultat: Helt på høyde med snittet i Oslo på avgangseksamen i 10.klasse i fjor.

På Høybråten kommer et ektepar med en uttalelse som viser hvilken vei det går med den «hvite boblen» Høybråten. Det ser man på barnekullene:

Du skal være lokalkjent for å vite hvor store kontraster det er i Groruddalen. Mens naboskolen Stovner har nærmere 60 prosent minoritetsspråklige elever, har Høybråten 31 prosent.

Ap-politiker Jan Bøler forteller selv hvor usikkert det multikulturelle prosjektet er, og man kan lure på at noen i det hele tatt har våget å sette disse prosessene i gang :

Hvorfor det er så viktig at Groruddalen lykkes? Fordi det som skjer her, vil bli stående som et symbol på om integreringen i Norge lykkes eller ikke.

Storbystipendiat Bengt Andersen ser noe som det er umulig for folk å se. Oslo er ikke mer segregert enn før. Hvordan er det mulig å komme med en slik påstand?

Det stemmer ikke at Oslo er en mer segregert by enn før. Tidligere bodde de fleste innvandrerne i sentrum eller Gamlebyen, nå flytter de ikke bare til Groruddalen, men også til Søndre Nordstrand, Follo og Nedre Romerike. Det gir en bedre balanse i Osloregionen enn tidligere. Og skal den ble enda bedre? Da må flere med mørk hud flytte til vestkanten eller Bærum.

At Oslo folk presses ut av sin egen by nevnes ikke, men det sees som en selvfølge at alle områder skal bli multikulturelle. Hva mener egentlig den jevne Osloborger om dette?

A-magasinet belyser også nærheten til Marka, og har brukt et bilde av idylliske Steinbruvannet ved Grorud. Dette er er uten tvil Groruddalens styrke. Badevann, skiløyper, fiskemuligheter, hytter med servering og slalombakker, men hva hjelper det når ditt barn er den eneste norske i klassen?

Artikkelen er skrevet av Tonje Egedius.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂