Sakset/Fra hofta

Jeg deltar for tiden på et kurs i regi av NAV med henblikk på å kvalifisere deltagerne til hjelpepleieroppgaver. Det er rundt et dusin deltagere på kurset, med syv muslimer, hvorav fem er kvinnelige.

Dagens oppgave bestod blant annet av å se filmen Lilja 4-Ever. Filmen dreier seg om en 16-åring jente som ble forlatt av moren sin og av en såkalt kjæreste, blir smuglet til Sverige, deretter voldtatt og etter et liv i fangenskap og prostitusjon tar sitt eget liv. Denne filmen måtte studentene se på, for å være klar over skader som kan oppstå ved vold og seksuellt misbruk.

At klassen har studenter fra flere land og kulturer gjør at en ikke kan forvente at alle skal reagere likt på filmen. Dette er helt normalt, men det er ikke normalt at noen mennesker nekter å se på filmen på grunn av religionen deres.

I dag var fem muslimer tilstede da filmen startet, en forlot klassen i midten av filmen, etter å ha lekt med mobilen sin stort sett hele tiden. De fire andre dekket ansiktet med hendene for å slippe å se filmen. Diskusjon i klassen etterpå ble droppet mot at deltagerne skrev ned sin mening.

Hvordan kan man hjelpe andre hvis man ikke vet noe om omstendigheter omkring mennesker? Hvorfor er det mennesker som har bestemt selv å ta et kurs som dette nekter å se på filmen? Hva er logikken bak dette?

Det er veldig leit og skamfullt, jeg håper at mange virkelig ønsker å hjelpe ungjenter som Lilja 4- Ever.

Les også

-
-
-
-
-

Les også