Nytt

14 år gamle Hena Begum ble pisket til døde i en landsby i Bangladesh etter å ha blitt dømt etter sharialover av mullahene som styrer landsbyen. Begum ble dømt til 100 piskeslag for utroskap etter å ha blitt voldtatt av sin 40 år gamle fetter. Fetterens familie anklaget imidlertid 14-åringen for utroskap og tok saken til landsbyrådet.

14-åringens far og mor måtte selv bære sin livredde datter til straffen, som ble eksekvert i full offentlighet. Hena kollapset etter etter 80 piskeslag, og døde noen dager senere. Også fetteren ble dømt til 200 piskeslag for utroskap, men lyktes i å rømme etter de første slagene.

Regjeringen har bestemt seg for å straffeforfølge saken. Fetterens familie flyktet fra landsbyen da politiet begynte å interessere seg for saken, men flere beboere i landsbyen er i politiets søkelys for ikke å ha gjort noe for å avverge avstraffelsen. Fire personer skal være arrestert, deriblant en mullah.

Landets høyesterett har tidligere fordømt bruken av sharialover, men praksisen fortsetter likevel på landsbygda. I følge seniorforsker ved Christian Michelsens institutt, Inge Amundsen, som er i Bangladesh for å følge den politiske situasjonen i landet ønsker regjeringen nå å statuere et eksempel:

– Det kan kanskje hjelpe en liten stund, men den ekstreme bevegelsen ruller videre, kommenterer Amundsen.

Historien har vakt internasjonalt engasjement på sosiale medier som Twitter og Facebook. Kvinneorganisasjoner i Bangladesh har demonstrert i gatene.

– Saken er kjent, men dette er ikke hovedoppslaget i storbyavisene. Hun er nok dessverre én av mange, sier Inge Amundsen.
Forbød sharia

I juli i fjor fordømte høyesterett i Bangladesh bruken av sharialover, likevel fortsetter praksisen på landsbygda.

– Myndighetene er opptatt av å begrense den muslimske bevegelsen. De mer ekstreme religiøse partiene utgjør en mektig opposisjon. De har liten innvirkning på toppolitikken, men har stor makt i distriktene. Der styrer mullahene både velferdstiltak og skolegang, og få tør opponere, forklarer Amundsen.

– Er ekstremistenes innflytelse økende?

– På kort sikt ser det slik ut, på lengre sikt har jeg tro på at Bangladesh vil fortsette dagens kurs. Den sekulære regjeringen er opptatt av å løfte de fattige, og gi flere skolegang. Det kan gi resultater, sier Amundsen.

Aftenposten: 14-åring pisket til døde