Den danske kunstneren, Jens Jørgen Thorsen, var et barn av sin tid: provokatør, som utfordret på sex og religion. Han laget i 1970 filmen Stille dager i Clichy (bildet), om Henry Miller. Så ville han lage en film og Jesu sex-liv, og dette falt ikke i god jord, for å si det mildt.

KRISTNE STOPPER FILM OM JESU SEXLIV:

Jesus havde et sexliv, og det burde der laves en film om, mener den danske filmog billedkunstner Jens Jørgen Thorsen i begyndelsen af 1970erne. Thorsen får i 1973 statsstøtte til projektet, men i de følgende år vækker projektet enorme protester i Danmark og andre steder i Europa.
Den danske ambassade i Rom bliver angrebet med molotovcocktails, og der er bombetrusler mod ambassaden i Madrid, efter at den katolske kirkes overhoved, Paven, har fordømt filmen som »en forbrydelse mod den kristne religion«. Thorsen bliver i 1977 forbudt indrejse i Storbritannien, fordi hans besøg »vil forstyrre den offentlige orden«

Den gang – og det er bare 37 år siden, blir den danske ambassade angrepet og Thorsen nektes innreise til Storbritannia. I tiden som fulgte er alt det som gjøres kan gjort mot og med Jesus, på scenen og i kunst, alt er uttømt. Men en ny religion har fått fotfeste, som forsvarer sine tabuer med alle midler, inklusive drap og terror, og til forskjell fra 70-årene er ikke mediene på provokatørenes side, men kryper sammen i frykt og snakker om å vise ansvar og hensyn.

Det er i sannhet en stor forandring på kort tid, og det reflekterers lite over det. Folk som gjør det samme som Thorsen gjorde mot kristendommen mot islam, kan bare se seg om etter utgangen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂