Den tyrkiske helseminister sendte i mars ut en bestemmelse om «beskyttelse av rasen». Den gjør det straffbart å motta sæd fra noen man ikke er gift med. Tre TV-kjendiser som har stått frem og fortalt om inseminering i utlandet risikerer tre års fengsel.

Nå er sædklinikker forbudt i Tyrkia, så forbudet rammer dem som oppsøker klinikker i utlandet. Graviditeten til de tre kvinnene har vært kjendisstoff. Nå vurderer helsedepartementet om det skal reises sak mot de tre.

Direktivet gjør det også straffbart for leger å henvise noen til klinikker i utlandet.

Motivet synes å være islamistpartiet AKPs ønske om å beskytte familien. Men retorikken om «beskyttelse av rasen» vekker ubehagelige historiske asossiasjoner. AKP synes å representere en blanding av nasjonalisme og religiøsitet som går ut over mennesker som ikke passer inn i «fellesskapet». Resultatet er intoleranse.

Problemet med denne type etnosentrisme er at den er vanskelig å forsvare rasjonelt.

Jyllands-Postens korrespondent Pola Rojan skriver:

De tre kvinder, to skuespillerinder og en model, fortalte selv nyheden om
deres graviditet på tyrkisk tv. De blev behandlet i USA, fordi tyrkisk lov forbyder sædbanker.

Sundhedsministeriet påbegyndte hermed de retslige undersøgelser af egen drift, idet udtalelserne bliver betragtet som en tilståelse for åben skærm.

Den ene af kvinderne, serieskuespillerinden Leyla Bilginel, rasede efterfølgende ud i den tyrkiske avis Hürriyet: »Jeg har da aldrig hørt noget så tåbeligt. Hvis det er den tyrkiske race, der skal beskyttes, må de også hellere forbyde, at tyrkiske kvinder gifter sig med udlændinge,« sagde Bilginel i marts, da ministeriet indledte undersøgelserne.

Utilsløret racisme

Den nye bestemmelse har affødt massiv kritik i offentligheden.

Ikke mindst fordi der i teksten udtrykkeligt henvises til race. Efter offentliggørelsen kaldte Tyrkiets største menneskerettighedsorganisation, IHD, initiativet for »utilsløret racisme« og pegede i i tyrkiske medier på, at der ikke findes en særegen tyrkisk race, der giver praktisk mening at beskytte.

Minder om Nazi-Tyskland

Ifølge Ismet Berkan, chefredaktør på det liberale dagblad Radikal, minder bestemmelsen om Nazi-Tyskland. I slutningen af juliskrev han i sin klumme: »Hvis en tyrkisk kvinde f. eks. bliver gravid med sin afrikanske eller fjernøstlige mand, vil der så blive grebet ind fra det offentliges side, fordi hun forurener den tyrkiske race?«

Kritikken fik sundhedsministeriet til at udsende en kort pressemeddelelse, hvori mangjorde opmærksom på, at der med race ikke var tale om etnicitet uden dog ute at uddybe nærmere.

En talsmand for det tyrkiske sundhedsministerium Engin Temiz forklarer overfor Morgenavisen Jyllands-Posten, at man med regulativet forsøger at begrænse kunstig befrugtning til gifte par, og målet er bl. a. at opretholde samfundets moralske og kulturelle normer. Temiz henviser til et scenarie, hvor søskende får børn sammen:.

I strid med loven

»Forestil Dem eksempelvis, at en mand donerer sæd , og to forskellige modtagere får hvert hans afkom, et af hvert køn, og disse to søskende i fremtiden mødes og får børn sammen. Det kan samfundet ikke acceptere«, siger Engin Temiz.

Men reglen er i dyb strid med international lov, mener Öztürk Türkdogan, formand for menneskerettighedsorganisationen IHD.

Han mener, at det frarøver ugifte kvinder retten til at blive kunstigt befrugtet efter eget ønske, og derfor er det i strid med FN’s Børnerettighedskommisions bestemmelser.

Familien er hellig

Han understreger desuden det moralske motiv med bestemmelsen fra det regerende Retfærdigheds-og Udviklingspartis side: »Det er jo et meget konservativt parti, og det vil gerne med i EU, så det tør ikke sige det lige ud. Men i virkeligheden er dets hensigt at forhindre, at folk får børn uden for ægteskabet. Familien er jo hellig og ukrænkelig i deres øjne. Jeg ser ingen anden mulig begrundelse. Og det er i strid med den personlige frihed
og kvindens ret til at få børn med, hvem end hun har lyst til«, siger Öztürk Türkdogan. Det regerende Retfærdigheds-og Udviklingspartiet (AKP) har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.

Fremmed sæd kan koste kendisser fængselsstraf

Jyllands-Posten 13. august 2010