Den store tyske TV-kanalen ZDF kansellerte i siste øyeblikk et intervju med Kurt Westergaard. ZDF begrunnet det med at det var feil tema å snakk om ytringsfrihet i en morgensending. Ingen tror å den begrunnelsen. ZDF turde ganske enkelt ikke.

Det var ikke programlederen Markus Lanz som fikk kalde føtter. Det var toppledelsen. Kvelden før sending kommer det en telefon fra hovedkontoret i Mainz.

Die Redaktion von Markus Lanz wollte das auch, bekam aus der Zentrale in Mainz aber eine Abfuhr. Warum? Es handele sich, heißt es auf Anfrage, um „eine ganz normale redaktionelle Entscheidung». Eine Unterhaltungssendung sei nicht die richtige Plattform für die Auseinandersetzung mit diesem Thema. Mit einem Zurückweichen vor Extremisten oder Furcht vor Islamisten habe das nichts zu tun.

Men Westergaards gallerist, Erik Guldager, snakket med en ZDF-medarbeider som forklarte at det handlet om sikkerhet, for Westergaard, men også egne medarbeidere.

Det virker helt «spaca», som når British Airways ikke våget å fly Salman Rushdie. Men sin fryktsomhet øker de frykten.

ch hätte nicht gedacht, dass ein so großer Sender einknickt und Selbstzensur übt», sagte Kurt Westergaard. Das ZDF habe ihm keine Gründe für die Absage genannt: „Aber natürlich hat das was mit der Sicherheit zu tun.» Sein Galerist Erik Guldager sagte der Zeitung „Jyllands-Posten», ein ZDF-Mitarbeiter habe ihm erklärt, man könne nicht für Westergaards Sicherheit garantieren und fürchte um das Leben und die Sicherheit eigener Mitarbeiter. „Selbstzensur aus Angst vor möglichen Repressalien» nennt dies der Galerist. (miha.)

Westergaard ble naturlig nok nedtrykt: når en stor kanal som ZDF ikke våger å sende eet intervju en gang, står det virkelig dårlig til.

Seerne reagerer kraftig på det de opplever som knefall for trusler og frykt.

– Det næste totalitære regime får let spil med den slags journalister uden rygrad, skriver en seer ved navn unwex, mens en anden med pseudonymet Fumihiro900 er rystet og mener, at der bliver solgt ud af friheden for at tækkes islamisterne.

ZDF er en af de to tyske public servicekanaler. Og flere seere giver udtryk for, at de ikke længere ser nogen grund til at betale licens nu, mens andre helt vil slukke for kanalen.

En bruger mener ligefrem, at stationens navn Zweites Deutsches Fernsehen nu bør hedde «Zensiertes Deutsches Fernsehen» – «censureret TV2.»

Ikke ønsket i dette land
Og der bliver trukket tråde tilbage til Tysklands nazistiske fortid i debatten:

– Med deres skyndsomme selvcensur over for islamistisk vold har de ansvarlige hos ZDF besvaret spørgsmålet: «Hvordan ville jeg have handlet i Det Tredje Rige», skriver en seer under pseudonymet «Informationsfrihed», som mener, at ZDF som statslig institution opfører sig «ynkeligt og beskæmmende».

ZDF’s seere raser over Westergaard-censur

DF lädt Karikaturisten Kurt Westergaard aus

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂