The Daily Telegraph skriver i dag at det konservative partiets talsmann for sysselsettingsspørsmål i Brussel, EU-parlamentarikeren Roger Helmer, har valgt å fratre sin stilling fordi han ikke kan støtte sin partileder David Camerons nye Europa-politikk. Han er dermed den andre toryen som på kort tid forlater EU-parlamentets sentrale organer, da talsmannen for rettslige spørsmål, Daniel Hannan, like før trakk seg for å kunne bruke tiden på å arbeide for en folkeavstemning om Storbritannias Europa-politikk.

Cameron kunngjorde tidligere i uken at Tsjekkias ja til Lisboa-traktaten betydde at han ikke ville ha til hensikt å avholde folkeavstemning dersom han skulle vinne det britiske parlamentsvalget til neste år, men lovte likevel at han ville forsøke å forhandle tilbake noe av makten landet har avstått til EU. Dette vage løftet er imidlertid ikke nok for herrene Helmer og Hannan. Førstnevnte mener at det ikke er noen vits å installere tyverialarm når sølvtøyet allerede er stjålet.

En tredje tory, Lord Tebbit, ber også Cameron om å holde folkeavstemning om fordelingen av makten mellom nasjonale og europeiske organer hvis han blir å finne i Downing Street 10, og sier til BBC at «hvis han etter valget holder en folkeavstemning om et resymé av sakene han vil forhandle om, og får saker som andre land også er interessert i – spesielt de sentraleuropeiske – med i det resymeet, vil vi ha allierte under disse forhandlingene».

En fransk statsråd kommenterer, uten å lyde særlig overbevisende, at noe slikt ville marginalisere Storbritannias rolle, og at landet ville «forsvinne fra radarskjermen».

———————–

David Cameron faces further unrest over new EU policy

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂