Nytt

Fagbladet for det danske politiforbundet intervjuer den ene av de to politibetjentene som ble beskutt i Vollsmose i august. Kim Thyssen har jobbet i det belastede, innvandrertette boligområdet i ti år, og er ikke overrasket over at det ble skutt mot politiet: Vollsmose er dominert av en hard kjerne kriminelle palestinensere som hater politiet:

Kim Thyssen ved, hvad han taler om. Gennem 15 år har han arbejdet med opsøgende og forebyggende arbejde blandt børn og unge med anden etnisk herkomst end dansk. Først som urobetjent i en specialenhed og siden 2004 har han haft base hos nærpolitiet i Vollsmose med Bøgeparken som sit primære område. Kim Thyssen har ingen illusioner og ingen fordomme, for han kender realiteterne.

Derfor virker han ikke specielt overrasket, skuffet eller chokeret over at være blevet beskudt natten til den 14. august, hvor gemytterne kogte over i Bøgeparken i Vollsmose.

– Mange af de problematiske unge beboere i Bøgeparken er tikkende bomber, så det var kun et spørgsmål om tid, og om hvem der strøg den første tændstik, fortæller politiassistenten.

Svære at nå ind til

Kim Thyssen har tidligere oplevet, at der er blevet kastet sten og flasker mod ham, men han er aldrig tidligere blevet beskudt.

– Men utilfredsheden har ulmet blandt de unge gennem de sidste to-tre måneder. Vi har eksempelvis for nylig fået smadret en del af bagruden i vores patruljevogn. De har generelt været sure på politiet og har bare ventet på en anledning. Lige nu findes der en meget hård gruppe i Bøgeparken, og det bevæger sig i den forkerte retning, frygter Kim Thyssen, der også kan oplyse, at kommunens folk har det svært i Bøgeparken, og at nogle simpelthen har meldt fra at arbejde blandt uromagerne af hensyn til deres egen sikkerhed.

Thyssen forteller at Bøgeparken primært bebos av arabere, og at det er en gruppe statsløse palestinere som setter dagsordenen når det gjelder kriminaliteten i området. Mange av dem lokalpolitiet har med å gjøre er svakt begavede. Områdets skolepsykologer har uttalt at noen av dem befinner seg på «sinkestadiet», som blant annet skyldes kulturmønsteret med utbredt inngifte mellom fettere og kusiner:

Fagpersoner i Odense Kommune, som DANSK POLITI har talt med, siger samstemmende, at omsorgssvigt, manglende stimulation og følgerne af fætter-kusine-ægteskaber er hovedårsagerne til, at flere af områdets unge er småt begavede, og derfor ender de nemt i kriminalitet. De ser op til de ældre kammerater og vinder anerkendelse ved at begå kriminalitet.

– De her unge har et lavt ordforråd, de er impulsstyrede og ikke konsekvens-orienterede, og derfor er de meget svære at nå ind til. De har simpelthen ikke de redskaber, der skal til for at diskutere. Mange af dem har desuden en ekstrem forkærlighed for ild. I løbet af sommeren registrerede vi over 100 arnesteder bag Bøgeparken, beretter Kim Thyssen.

I Bøgeparken befinner det seg også såkalte «wannabees» helt ned i 8-10 årsalderen. Det er disse som roper «fucking politi» og andre skjellsord etter den danske ordensmakten. Så er det de litt eldre brødrene som utfordrer politiet og kaster stein og flasker. Det hender til og med at familiefedre på 30-35 år oppildner de unge til å gå til angrep på politiet, forteller Thyssen.

Palestinenserne i Bøgeparken teller rundt 40 personer, men de kan raskt tilkalle folk, og så er plutselig er over 100 problematiske unge og eldre samlet. Kriminaliteten i området går hovedsakelig utover etniske dansker i nabolaget:

– De bærer på et ubærligt had til autoriteter. Desuden er der en del omvendt racisme herude, og det er blevet mere udtalt gennem de seneste år. Danskerne har det meget svært i Bøgeparken. Deres børn kan ikke lege i sandkassen, det er danskernes biler, der bliver stukket i brand, det er danskernes lejligheder, der er indbrud i, der skydes med luftgevær efter danskerne, og det er danskerne, der bliver udsat for gaderøverier.

Ingen venner

Nu kunne man måske godt forledes til at tro, at skudepisoden har vakt vrede eller skuffelse hos Kim Thyssen. Beboerne i Bøgeparken kender ham, og han kender dem. Og alligevel blev der skudt efter ham og hans kollega. Men sådan anskuer Kim Thyssen ikke tingene.

– Der gælder tre ting for at være en god betjent i Vollsmose. Du skal være klar i hovedet, varm om hjertet og kold i røven. Det betyder, at beboerne herude kommer noget tættere på én, og man bliver ofte «omringet» af 30-40 nysgerrige personer. Man skal bare altid huske, at vi har nogen, vi kender, men vi har ikke nogen venner. Vi bliver tit kaldt for racister, men sådan ser de på alle, der håndhæver loven, lyder det nøgternt fra Kim Thyssen.

– Men jeg holder stadigvæk af mit arbejde, og det ændrer skudepisoden ikke på, fastslår han.

Politiforbund.dk: – Det var kun et spørgsmål om tid

Via Snaphanen