Kommentar

I innspurten til valget ble det nødvendig å overta regien. Man kunne ikke overlate noe til tilfeldighetene, dvs. velgerne. Oppslagene om synkende Frp-oppslutning, bildet av Erna sammen med Høyrbråten og Sponheim og Jens som begynner å snakke om Erna, ikke Siv – alt virker regissert.

Foran et valg som man trodde skulle bli spennende velger Ap og mediene å gå sammen om en «trygghet fremfor alt»-strategi. Valget gjelder kun EN ting: Frp må ikke slippe til. Man gjør alt for å unngå det. Først sier man at Frp er ute av dansen, og så fortsetter man den gode gamle stolleken, den velgerne synes er så spennende og aldri får nok av.

Ønsker politiske journalister som Olav Versto og lauget av kommentatorer å diskreditere demokratiet? Da er det bare å fortsette samme kurs som nå.

I neste periode kommer vi til å få mer av det samme. Problemene kommer til å vokse seg enda større. Velgerne kommer til å straffe senturmspartiene. Venstre og Krf vil få selskap av Høyre. Dette vil føre til en større polarisering. En allianse Høyre og Frp ville demmet opp for en polarisering. De ville dannet en solid borgerlig blokk, med ønske om en ny økonomisk politikk, en ny kriminalitets- og asylpolitikk. I stedet feiget Høyre ut og begynte å flørte vilt med Krf og Venstre igjen. Hvor tåpelig går det an å oppføre seg? Og dette står de politiske journalistene og bejubler og kaller ansvarlig.

Det brer seg en ekkel stemning over landet. Når Jens smiler, er det nedlatende, et selvgodt, et vi-vet-best, et vi-er-de eneste som vet, et vi skal vinne uansett hva det koster-smil. Slik var det også under forrige valg. Når det kniper, mobiliserer man de skjulte reservene. Da trår NRK og Dagsrevyen til med noen spesialoppslag som forteller hvem som egentlig er makta.

Ekkelheten skyldes dette foul play-elementet, denne tviholden på makten, fordi man ikke kan tillate at noen andre tar over. Er det fordi det ville ramle så mange skjeletter ut av skapet, eller er det fordi Ap vet at Frp kunne komme til å sette i gang en omkalfatring det kunne bli vanskelig å snu? Er det fordi også Ap vet at grasrota er for Frp, og følgelig er desperat etter å forhindre et maktskifte? Det kan bli varig.

Nesten alle midler er tillatt for å forhindre en slik omveltning, som vil koste mange karrierer og mye makt. En 12-åring i bilen forteller at på den lokale ungdomsklubben var det en tilreisende hip-hop-gruppe som fikk alle ungdommene til å synge i kor: «Fy Faen Frp! Fy Faen Frp!» Gutten syntes det var tøft. Jeg spurte om det egentlig var så tøft å synge noe som 99 % er enige om, i hvert fall utad.

Slik holdninger er det helt legitimt av voksne å spre til både barn og ungdom. Det er oppdragelse til det gode, for alle vet at Frp er det onde.

Det er denne ondskapens akse VG, NRK og de andre mediene spiller på når de hausser opp Jens, den vakre, sunne, kloke Jens, og Erna som vel er fet, men kan få gjøre nytten som marionett en stakket stund. Blonde Siv kommer inn på slutten, og da kan reporteren ta en vri på «du er vel sur nå»?

Til dem som minner om Håkon Lie og partipressen. Dette er noe helt annet. Det gir meg helt andre assosiasjoner.

En amerikansk professor i Sverige, Jonathan Friedman, sier noe ved det politisk korrekte Sverige minner ham om hekseprosesser i moderne utgave. Man fremmaner guilt by association. Hvis du omgås visse mennesker, er du ikke bare suspekt, du er en spedalsk, en som må utstøtes av flokken. Derfra er det ikke så langt til steining av syndebukken.

Les også

-
-
-
-
-
-

Les også