Nytt

Bare Ap og Frp går inn for oljesandprosjektet til Statoil i Canada. Men like oppsiktsvekkende er statsministerens uttalelse til Aftenposten om at utslippene er Canadas, ikke Norges ansvar.

Statsminister Jens Stoltenberg mener at StatoilHydros framtidige utslipp av CO2 i Canada ikke er Norges ansvar.

– Hele klimaregimet er basert på at hvert land er ansvarlig for og må ta tak i sine egne utslipp. Utslipp i Canada er Canadas ansvar, sier han til Aftenposten.

Frp støtter utvinningen som gir seks ganger høyere utslipp enn produksjonen i Nordsjøen. Men Frp sitter ikke i regjering og har ikke samme grønne profil.

Høyre sier de vil stanse prosjektet hvis de kommer i regjeringen. Erik Solheim sier det blir et krav hvis det blir Soria Moria II-forhandlinger.

Stoltenberg har vist seg som en big-oil politiker i forhold til Lofoten/Vesterålen og Jan Mayen. Det er merkelig at han våger å skyve ansvaret for et så omstridt prosjekt fra seg.

utslippene tilsvarer utslippene til hele Norges bilpark dersom alle StatoilHydros utbyggingsplaner gjennomføres.

Canada har selv varslet at de ikke vil forsøke å oppfylle sine Kyoto-forpliktelser. I dag slipper landet ut 26 prosent mer CO2 enn i 1990, det vil si 30 prosent mer enn landets Kyoto-forpliktelse.

(NTB)