Feature

En barberer står og ser på hva Taliban har skrevet på vinduet til forretningen hans i Buner: «Barbering er strengt forbudt». Noen forveksler Talibans nidkjærhet med moral, riktignok en streng moral, men moral. Men det er en forkjærlighet for detaljer og bagateller som på sikt ødelegger menneskenes forhold til religionen. Dette skriver forfatteren Aatish Taseer meget overbevisende om i boken Min islamske reise, nylig utkommet på norsk. Bagatellenes diktatur, kaller Taseer et kapittel. Han er i Teheran. Akkurat som Taliban blander presteskapet seg opp i personlige, private detaljer: hva folk har på seg, hva de gjør hjemme, hva de ser på, hva de drikker, hvor langt håret er, hva de leser. Dette avleirer seg om et kontinuerlig mentalt press. Det ødelegger menneskene og paradoksalt, men logisk nok, – deres forhold til religion.