Nytt

Det går mot et ras i svensk økonomi, advarer Konjunkturinstituttet. Hver sjette jobb i industrien er i fare. Man frykter at 250.000 jobber forsvinner.

Det som började som en bolånekris i USA slår nu med full styrka mot Sverige. Gårdagens prognos från statliga Konjunkturinstitutet, KI, talar om ett ras i svensk ekonomi under 2009 på 3,9 procent, vilket är värre än under 90-talskrisens värsta år. Nedgången kommer att få mycket negativa konsekvenser för arbetsmarknaden. Fram till slutet av 2010 räknar KI med att 250 000 jobb försvinner. Värst är läget i industrin där var sjätte jobb hotas, på grund av det stora exportberoendet.
..

Inget tyder på att Sverige kommer att få någon draghjälp utifrån. Den västliga samarbetsorganisationen OECD kom i går med en motsvarande pessimistisk bedömning för andra rika länder. Västvärldens ekonomier befinner sig i den djupaste och bredaste nedgången på över 50 år, och arbetslösheten kommer att nå tvåsiffriga tal i såväl USA som euroområdet.

Når oppsigelsene slår inn synker skatteinngangene. Offentlig sektor er stor i Sverige, og nå vil kommentatorene at man kjører med underskuddd i stedet for å si opp folk. Men Sverige har allerede en stor del av befolkningen på trygd. Hvor stor ledighet vil de offentlige finansene tåle før man må gå til drastiske nedskjæringer?

Sverige går dystre tider i møte, men vil ikke riktig se det.


Skrämmande siffror

Raset i den svenska ekonomin blir historiskt, enligt Konjunkturinstitutets senaste barometer. Nu krävs snabba beslut för att förhindra massuppsägningar i kommunerna.