Svenske aviser raser i opplag. Det kan virke som om det skyldes noe mer enn bare teknologisk utvikling, som om leserne reagerer med skuffelse. Snur de ryggen til medier som har snudd ryggen til dem?

Svensk dagspress upplever nu sitt största ras någonsin. På fem år har andelen svenskar som använder en dagstidning i papper minskat från 80 procent till 59 procent. Nästan hälften av minskningen inträffade under 2012, visar hittills opublicerade siffror från SOM-undersökningen.

..

SOM-undersökningarna visar att mellan 1986 och 2007 minskade användandet av dagstidningar sakta, med bara sju procentenheter på 20 år – från 88 procent till 81 procent. Det var framför allt kvällstidningarna som stod för nedgången. Men efter 2007 går utvecklingen snabbt utför. – Läsandet av papperstidningar minskar men det har framför allt varit kvällstidningarna som har tappat. Men nu ser vi att morgontidningarna slår igenom i undersökningarna. Det är stora förändringar de senaste fem åren och framför allt under förra året, säger Ulrika Facht, forskare på Nordicom på Göteborgs universitet.

Det er fra 2007 at pilen knekker og fra 2012 peker den nesten rett ned.

 

http://www.journalisten.se/nyheter/dramatiskt-ras-dagspressen

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂