Et medlem av den venstreekstremistiske danske Blekingegadebanden, sto igår frem i en dokumentar på Danmarks Radio og tok et oppgjør med sin fortid.

Bo Weymann er «stemmen» i Peter Øvig Knudsens bok om banden.

– Min del af Blekingegadebandens historie varede 6 år. I filmen fortæller jeg min historie om, hvordan det kunne komme så vidt. Hvordan det for mit vedkommende startede og sluttede med kriminalitet på et niveau, der ikke var set før i Danmark, skriver Bo Weymann i en pressemeddelelse.

Tager ansvar for forbydelser
Som det første bandemedlem erkender han sit medansvar for nogle af danmarkshistoriens største forbrydelser.

Blandt andet siger han, at han i filmen vil berette «om mit ansvar for forbrydelser, der ikke tidligere er blevet erkendt af mig eller nogen anden fra banden. Det drejer sig om ansvaret for planlægningen af de særdeles voldelige røverier ved Herlev Postkontor og i Daells Varehus».

Ofrene for hans handlinger har virkelig fyldt meget i hans liv. Med til at fremme processen har blandt andet været mødet med Peter Øvig Knudsen, da han samlede stof ind til sin bog.

– Jeg var parat til at gå virkelig i kødet med selvopgøret på det tidspunkt, men valgte at gemme mig bag «stemmen». En kontakt med tidligere efterforskningsleder, Jørgen Moos, og samtaler om vores fælles historie inspirerede yderligere. Af hensyn til ofrene, min familie og min egen fortsatte soning har jeg nu valgt at bryde anonymiteten og stå frem i denne film, skriver Bo Weymann.

Otte bandemedlemmer blev efterfølgende dømt for røveriet, groft hæleri, overtrædelse af våbenloven og omfattende dokumentfalsk. Det lykkedes dog aldrig at bevise hvem af medlemmerne, der skød den unge betjent, derfor blev ingen af dem dømt for mordet.

«I mange år efter opholdet i det danske fængselssystem følte jeg behov for at komme videre i mit eget liv, men jeg mener, at min historie bør fortælles til alle. For i dag ved jeg, at jeg tog fejl. Helt fejl. Hvad jeg gjorde, var på ingen måde glorværdigt,» siger Bo Weymann, og tilføjer:

«Jeg deltager ikke i filmen for, at man skal tilgive mig, eller fordi jeg håber på en slags syndsforladelse udtrykt gennem den efterfølgende behandling i medierne. Jeg synes det er min pligt, og at det har varet alt, alt for længe, før jeg kom hertil,» fortæller Bo Weymann.

Han fremhæver, at det er vigtigt for det danske samfund at få viden om hvad der fik Blekingegadebanden til at tage så drastiske midler i brug som de gjorde.

«Viden om dette kan skabe en lille brik til, at vi kan undgå det igen, også selvom tiderne og samfundsudviklingen er anderledes nu. På den måde bliver det også en slags kommentar til de unge mennesker, der i dag i vort land måtte sværme for drømmen om at lave en ideel verden i deres eget billede – koste hvad det vil. Det kan give et væsentligt element af indsigt i, hvad der kan drive politiske idealister så vidt, og kan få mennesker til at transformere idealisme til kynisk fanatisme. Gøre og mene ting, som i en begyndelse og mange år efter virker fuldstændigt bizarre. Kun på den måde kan man som samfund sætte ind imod den slags uvæsen, som jeg har haft ansvaret for,» siger Bo Weymann ifølge dr.dk.

Weymann var stemmen i Øvigs bøger


Medlem af Blekingegadebanden står frem