Et antall islamistiske organisasjoner deltok på en konferanse i Istanbul i februar. Resultatet ble en erklæring som oppfordrer til kamp mot alle land som støtter Israel, også i form av skip som skal kontrollere våpenstrømmen til Gaza. Det oppfordres til å anvende alle midler mot disse landene.

Tre kjente danske muslimer har skrevet under oppropet. Den amerikanske terrorforskeren Lorenzo Vidinio tar erklæringen alvorlig, og mener den betyr hva den sier «alle midler».

Den radikale erklæring blev sendt ud efter en konference, som blev afholdt i Istanbul i februar med deltagelse af højtstående medlemmer fra islamistiske organisationer som Hamas, Det Muslimske Broderskab og Jamaat-e-Islami.

Erklæringen er i store træk en hyldest til Hamasbevægelsen i Gaza, mens den tager afstand fra »det såkaldte arabiske frihedsinitiativ« og opfordrer alle muslimer til at »fortsætte med at føre jihad (hellig krig, red.) og modstand mod besætterne, indtil hele Palæstina er befriet«.

Forsker: En reel krigserklæring
Den amerikanske terrorforsker Lorenzo Vidino beskriver indholdet i Gaza-erklæringen som »radikalt og meget skræmmende«:

»Erklæringen handler ikke kun om, at man støtter palæstinensernes interne kamp mod Israel. Budskabet er reelt en krigserklæring mod alle lande, som støtter Israel«, siger Lorenzo Vidino.

Lande som Danmark, Holland og England har overvejet at sende krigsskibe til Gaza for at bevogte grænsen for at forhindre indsmugling af våben til Gaza og dermed sikre mulighederne for en varig våbenhvile mellem Hamas-styret og Israel.

Men ifølge Gaza-erklæringen er det en forpligtelse for alle muslimer at betragte det som »en krigserklæring, en ny besættelse, en syndefuld aggression og en klar overtrædelse af Nationens suverænitet«. »Dette skal afvises og bekæmpes med alle midler og metoder«, hedder det.

En af underskriverne hedder Khalil Assi, og sidder i bestyrelsen hos Islamisk Trossamfund i København.

For tre år siden var han den øverste leder i trossamfundet. En anden er Abu Bashar, som er imam i moskeen på Ørbækvej i Odense.

Assi nekter for at det betyr støtte til terror. Han sier det kun menes legale midler. Men det tror ikke Søren Pind fra Venstre og Helle Thorning Schmidt fra sosialdemokratene særlig på.

De mener det tyder på oppfordring til vold mot danske mål og interesser.

Venstres undenrigsordfører Søren Pind er »rasende« over, at danske muslimer står bag erklæringen:

»Det kan opildne til angreb mod danskere og danske interesser. Jeg begriber ikke, at man kan komme med udtalelser, som kan skade det land, hvor man bor«, siger han til Politiken.

Også Socialdemokraternes leder Helle Thorning-Schmidt tager kraftigt afstand:

»Hele erklæringen er krigerisk, ekstremistisk og indeholder en potentiel opfordring til terrorisme. Det er fuldstændig uhørt, og hvis Islamisk Trossamfund vil beholde nogen som helst troværdighed, bør de tage skarpt afstand og ekskludere vedkommende«, siger hun til Politiken.

Radikale britiske muslimer flagger åpent sin støtte Taliban. Noen kjemper på Talibans side, andre har sørget for eksport av våpenteknologi til Taliban. Sist uke viste de sin avsky for hjemvendte britiske soldater.

Istanbul-erklæringen er et lignende eksempel der muslimer i europeiske land oppfordres til å arbeide mot politikken til landene de bor i, om det så er med ulovlige midler, dvs. vold. Det er en farlig utvikling.


Danskere opfordrer til angreb på Israel

Udenlandske krigsskibe ved Gaza skal bekæmpes, lyder det i en erklæring, som tre fremtrædende danske muslimer har underskrevet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂