Nytt

I flere europeiske land er der nå saker hvor ytringsfriheten er under press fra muslimer som føler seg krenket. Socialdemokraternes formann Helle Thorning-Schmidt henviser til den stengte kunstutstillingen i Berlin og den nederlandske banken som er blitt presset til å stanse utleveringen av sparegriser, og oppfordrer den danske regjeringen til å gjøre problemene med muslimsk press mot ytringsfriheten til en sak for EU.

Det er fuldstændig urimeligt, mener S-formand Helle Thorning-Schmidt, der opfordrer regeringen til at tage sagen op i EU.

»Inden for en uge har vi hørt om problemer i Belgien, Holland og nu også Tyskland med, at ekstremister forlanger ting lukket eller fjernet. Det er fuldstændig urimeligt, at vi gentagne gange skal trues, når vi bruger vores ytringsfrihed. Det må simpelt hen stoppe«, siger Thorning-Schmidt.

Presset til at stoppe udlevering af sparegrise

Hun henviser bl.a. til den hollandske bank, der blev presset til at stoppe udleveringen af sparegrise, og til den danske kunstudstilling med satiriske karikaturtegninger, der blev lukket i Berlin.

»Vi kan ikke leve med, at der er ekstremister, som i tide og utide skal true os. Derfor vil jeg opfordre udenrigsministeren til at tage det op med de øvrige ledere i EU for at få en principiel debat om, at vi ikke vil finde os i det«, siger S-formanden.

»Der er brug for, at vi tager det op og anser det som et fælles problem, vi skal have løst. Vi bliver pålagt en urimelig selvcensur, og det er blevet et europæisk anliggende«.

Thorning-Schmidt oppfordrer samtidig kunstnersammenslutninger i Europa til at reagere skarpt på stengningen av utstillingen i Berlin. Også EU-parlamentariker Karin Riis-Jørgensen i regjeringspartiet Venstre ønsker å ta saken opp i EU.

Den danske utenriksministeren, Per Stig Møller, sier at det ikke er tvil om den europeiske holdningen til slike saker, men at det er grunn til bekymring for fremtiden:

»Det, vi skal finde ud af, er på et andet niveau, hvordan man skal leve med hinanden. Der er grund til bekymring for fremtiden, for vi kan jo ikke have disse evige konfrontationer, som vokser, og som kan vokse ud af hænderne. Det kan jo blive værre i fremtiden«, siger Per Stig Møller.

Politiken: Thorning kræver fælles EU-front mod muslimsk pression