Kritikken hagler fra høyre og venstre over Det radikale venstres nestformann Zenia Stampes politianmeldelse av drapssjef Ove Dahl fra Københavns politi.

Stampe politianmeldte Dahl for rasisme etter at han uttalte seg om rumenere og kriminalitet i forbindelse med drapet på 42 år gamle Vera Vildmyren. Dahl advarte spesielt mot rumenske kriminelle og oppfordret publikum til å gjøre som de ble fortalt dersom de ble utsatt for ran:

»De åbne grænser gør, at vi bliver overrendt af østeuropæere. Det er et kæmpe problem. De begår bankrøverier, hjemmerøverier, grove tyverier, tiggeri, butikstyverier – alt«, siger drabschef i Københavns Politi, Ove Dahl, til Politiken.
Ifølge Ove Dahl bor nogle af de kriminelle østeuropæere i Danmark, mens andre tager frem og tilbage. Han advarer specielt mod de rumænske kriminelle og opfordrer folk til at gøre, hvad de bliver bedt om, hvis de bliver udsat for et røveri.
»Rumænerne er skrupelløse. De slår ihjel for et par hundrede kroner. Det er en helt anden kultur«, siger Ove Dahl.

Søndag beklaget Dahl uttalelsene, og Stampe trakk anmeldelsen.

Å gå til politianmeldelse var «åndssvakt» og et spill av ressurser, mener Sosialdemokratenes rettsordfører, Karen Hekkerup

– Det var åndssvagt og spild af ressourcer at politianmelde ham. Jeg hørte godt, hvad han sagde, og jeg opfattede det som sagt i sammenhæng med rumænske kriminelle, siger hun og opfordrer politikere til at tænke sig om, før de bruger politianmeldelser i den politiske kamp.

Ove Dahl understreger søndag, at han ønskede at sætte fokus på stigende problemer med kriminelle fra Østeuropa. Og han beklager, hvis udtalelserne kunne forstås generaliserende.

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, mener, at det går for vidt med politikeres politianmeldelser.

– Her forsøger man at lukke munden på en drabschef, fordi han har udtalt sig om rumænske kriminelle. Problemet er, at politikerne anmelder efter racismeparagraffen for at få medieopmærksomhed, siger hun.
«Inflation i politianmeldelser»

Også Venstres udlændingeordfører, Karsten Lauritzen, kritiserer Stampe.

– Der er gået inflation i politianmeldelser, men man skylder folk at tænke sig om. Hvis det stod til mig, så skulle han ikke trække noget tilbage. Hans citater reflekterer den virkelighed, politiet oplever, siger han.

Zenia Stampe fastholder, at anmeldelsen var berettiget, og at hun ville have opretholdt den, hvis ikke Ove Dahl havde beklaget.

– Det er stærkt kritisabelt, at politiet er med til at piske en stemning op, siger hun.

Jyllands-Posten: Massiv kritik af radikal politianmeldelse