Nytt

Fremskrittspartiet har en fremgang på 6,3 prosentpoeng på meningsmålingen Norstat har gjort for Vårt Land og havner på 29,4 %. Ikke så overraskende for den som har registrert stemningen siden blasfemisaken begynte å rulle. Mer oppsiktsvekkende er tallene for Høyre: partiet går tilbake 1,8 % og havner på 12,6 %.

Høyre har tapt 30.000 velgere til Frp siden januarmålingen. Velgernes dom er klar.

Hva var det Erna Solberg tenkte på da hun begynte mobbingen av Fremskrittspartiet? Som om ikke det var nok, gikk Per-Kristian Foss ut og sammenlignet Siv Jensens tale til landsstyret med nazistisk jødehets.

Høyre kan jo si at dette er velgere de ikke trenger. De foretrekker et plettfritt rykte og anstendig selskap. Med den kursen de nå har slått inn på er de på vei mot 10-tallet. Det er en omkalfatring av det politske landskapet som er historisk. Høyre har detronisert seg selv og er på vei til å bli et nytt sentrumsparti. Det kan skryte på seg å være større enn Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, men det er også alt. Det kan til og med havne i en vippeposisjon. Men det har utspilt sin historiske rolle som det førende konservative partiet.

Valgforsker Frank Aarebrot tror Frps oppgang er et blaff. Han kaller det hijab-effekten. Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen varslet i går en «verdikamp». Hvis Frp lykkes med å gjøre valgkampen til en debatt om verdier og prinsipper, kan det hende at Aarebrot tar feil. Arbeiderpartiet trives ikke med en slik debatt. De liker helst å vise til at de kan styre. Men velgerne vil trolig like noe annet enn de ørkesløse «slå hverandre i hodet»-debattene om hvem som har sagt hva og gjort hva.

Bare det at en Frp-talsmann sier at de vil ha en verdidebatt markerer et skille. Det var tradisjonelt Høyres rolle.

Frp kraftig frem – Høyre faller