Nytt

Den canadiske forfatteren Margaret Atwood trekker seg fra litteraturfestivalen i Dubai som åpner neste uke. Hun kan ikke godta at en forfatter utestenges fordi en romanfigur er homoseksuell. Atwood er visepresident i International P.E.N.

– Som international vicepræsident i PEN, en organisation optaget af at bekæmpe censurering af forfattere, kan jeg ikke være en del af festivalen i år, skriver Margaret Atwood til festivalledelsen i et åbent brev, som hun har publiceret på sin hjemmeside.

Hendes beslutning har fået flere andre af de 66 inviterede forfattere fra i alt 20 lande til at overveje deres deltagelse.

En boykot vil være et stort nederlag for arrangørerne, der har investeret mange ressourcer i at placere golfstaten på det litterære verdenskort, som et sted hvor mellemøstlige og vestlige forfattere mødes.

Festivalleder Isobel Abulhoul beskylder det fremtrædende britiske forlag Penguin for at forsøge at få billig opmærksomhed om den afviste forfatter Geraldine Bedells kommende bog «A Gulf Between Us», som forlaget havde ønsket at lancere på festivalen. Bogen – og dermed også forfatterens deltagelse på festivalen – blev afvist tilbage i september, men det er først kommet frem nu.

Arrangøren fastholder at man ikke vil ha noe kontroversielt om sex eller tro. Han sier at man må treffe et valg.

Isobel Abulhoul fastholder, at «A Guld Between Us» vil støde den kulturelle følsomhed, og det er derfor ikke i festivalens langsigtede interesse at præsentere den på festivalen.

– Man er nødt til at tage en beslutning om, hvem der er målgruppen. Det er mit håb, at alle vidende og interesserede i forskellige kulturer rundt om i verden vil både forstå og respektere den sti, som vi træder ud på, når vi etablerer den første festival af denne slags i Mellemøsten, forklarer Isobel Abulhoul.

Leder av engelsk P.E.N., Jonathan Heawood, tror flere forfattere vil melde avbud.

Kendte forfattere boykotter litteraturfestival

festivalens hjemmeside: www.eaifl.com.

det er såvidt vi kan se ingen påmeldte norske forfattere