Feature

97% af samtlige kreative nyskabelser gennem tiderne er udtænkt i Vesten. Forklaringen er Vestens åbne og konkurrerende samfund. Så klart er budskabet fra forfatter og investor Lars Tvede, som i sin nye bog ‘Det kreative samfund’ udfolder sin analyse af civilisationernes historie. De store mellemøstlige og østasiatiske civilisationer var førhen foran os i Vesten, men så slap vi kreativiteten løs. Hvad skete der? – Og kan vi fastholde vort historiske momentum?

I bogen argumenterer Lars Tvede for Vestens overvældende andel af verdenshistoriens samlede opfindelser. Men han tegner samtidig et billede af en vestlig nutid præget af gældsætning og strukturkrise, og hvor overdreven politisk regulering er ved at bremse os. ‘Det kreative samfund: Hvorfor kom Vesten foran?’

Jeg var der i et stopfuldt Cepos, og kan meget anbefale at høre det. Lars Tvede begynder minut 5:10. Kai Sørlander anmeldte Tvedes bog i Weekendavisen den 17.1.2014 Anm: Falske forestillinger (ikke online) og skrev blandt andet:

Tvede blotlægger altså en simpel historisk dynamik, som indebærer, at civilisationer bliver stærke og rige, når der er omstændigheder, som fremmer kreativitet og samhandel. Til gengæld vil de så igen svækkes, når disse omstændigheder ikke længere er til stede. Civilisationer kan med tiden få dårlige ideer, som undergraver deres egen kreativitet og samhandel. De kan stivne i traditioner og regler, som blokerer for nytænkning. Generelt har civilisationer en næsten uundgåelig tendens til at sande til og blive dekadente.

Disse enkle historiske dynamikker illustrerer Tvede med et rigt eksempelmateriale. Han fortæller om Kinas opblomstring og forfald. Og en tilsvarende historie om Romerriget. Desuden informeres vi om, hvorledes den islamiske kultur kvalte sig selv indefra.

1-r-cepos-017-600x336

Det er på denne baggrund, at Tvede beskriver, hvorledes den vestlige civilisation voksede frem. Vesteuropa blomstrede, fordi der opstod en kædereaktion af begivenheder som renæssancen, reformationen, oplysningstiden og industrialiseringen. Det medførte, at Vesten gjorde den videnskabelige metode til en del af sin egen arv og dermed ikke kun skabte varige fremskridt inden for videnskab og teknologi, men også verdens første permanent kreative og dynamiske samfundsmodel.

Når det først er sagt, at Tvedes bog er spændende at læse, og at han peger på nogle vigtige sammenhænge, så må det også tilføjes, at hans analyse har store blinde pletter. For det første så ser han hovedsagelig den statslige omfordeling som en trussel mod kreativiteten. Han overvejer overhovedet ikke, om den radikalt stigende ulighed, som vi oplever i Vesten – og især i USA – også kan være en sådan trussel. Men er virkeligheden ikke, at rigdommen bruges til at sikre egne privilegier og til finansielle transaktioner, som mest af alt har karakter af lotteri?

Det er også interessant, at Tvede overhovedet ikke har et ord at sige om asylpolitik. Vi har lavet et system, som kræver, at vi skal tage mod asylansøgere fra hele verden. Dermed går vi ud fra, at de vestlige lande kan bære konsekvenserne af sociale sammenbrud og politisk undertrykkelse overalt i verden. Tvede siger klart, at nogle kulturer er dysfunktionelle i forhold til kreativitet; og han peger også på velfærdsstatens potentiale for moralnedbrydning.

Men hvorledes kan han så være fuldstændig tavs om faren for, at asylsystemet kan føre til politisk og kulturel opløsning? Til slut er der en lidt ømtålelig sag. Tvede skriver, at »i tidlige fortolkninger af kristendommen var det f. eks. helt i orden at udøve religionskrige, hvor modparterne blev tortureret til døde eller slagtet i tusindvis. Først med Det Nye Testamente og senere fortolkninger er kristendommen ændret til den fredselskende religion, som størstedelen af dens tilhængere anser den for at være i dag.« Det tog mig lidt tid, før jeg forstod, hvad meningen er. Tvede hævder, at Det Gamle Testamente er en tidlig fortolkning af kristendommen, og at Det Nye Testamente så kommer med en senere og fredeligere fortolkning af kristendommen. Hvad er der dog sket med vor arv, når Gyldendal ikke fanger en sådan enfoldighed?

2-r-cepos-014-600x310

 

http://snaphanen.dk/2014/02/08/det-kreative-samfund-hvorfor-kom-vesten-foran/