Hva blir det neste – at de ikke kan patruljere med menn?, spør Sugharan Khan, som var den andre kvinnen med pakistansk bakgrunn i norsk politi.

Hun ble imidlertid ikke spurt da Politidirektoratet og politidirektør Ingelin Killengren arbeidet med innstillingen som anbefalte hijab som en del av politiuniformen.

– Jeg er glad justisminister Knut Storberget også har skjønt at vi burde hatt en debatt rundt innføringen av hijab i politiet, og at vi nå får muligheten til å komme med våre meninger. Jeg synes imidlertid denne debatten kommer for tidlig, sier Khan til Dagbladet.no.

– Hva blir det neste?

– Jeg er muslim og jeg er religiøs, men jeg har valgt å ikke bruke hijab, forteller hun.

Khan stiller spørmål om hvorvidt politiet er den rette arbeidsplassen for muslimske kvinner som velger å bruke hijab. Hun viser til at det er en utbredt praksis blant disse kvinnene at de heller ikke håndhilser på menn.

Dette kom også frem i en reportasje på TV2, der en av de intervjuede kvinnene på spørsmål om hva hun ville gjøre dersom hun måtte arrestere en mann svarte: «Da sier jeg bare ifra».

– Du kan ikke bare si: «Sorry, det er en mann, jeg kan ikke», mener Khan.

– Hva blir det neste? De kan ikke patruljere med menn, spør hun.

Likhetsfølelse

Som én av tre med minoritetsbakgrunn blant over 400 studenter ved Politihøgskolen, forteller Khan at lik politiuniform ble en viktig fellesnevner.

– Når vi gikk i uniform var vi alle like. Det skapte samhold, felleskapsfølelse og tillit.

Det samme mener hun gjelder når man er operativ i felten.

– Det er det som er så greit med politiuniformen. Som privatperson kan du mene hva du vil, men du tar ikke med deg de meningene på jobb, og med lik uniform framstår vi som samkjørte og nøytrale.

– Har det at det ikke er lov å bære hijab til politiuniformen vært et problem i ditt rekrutteringsarbeid?

– Nei, det har aldri vært et problem, sier Khan, som for tiden er på utdanningsmessen i Bodø.

Om noen år

Khan er ikke kategorisk avvisende til at muslimske kvinner skal få bære hijab som del av politiuniformen, men tror det å innføre det nå er for tidlig.

– Hvis forslaget blir vedtatt, vil jeg selvsagt respektere det. Men jeg personlig føler det er en begrensning og at det ikke er forenlig med jobben.

I Dagbladets avstemning om det bør være tillatt med hijab i politiet har hele 202.309 stemt. 89 prosent sier nei.

Dagbladet: – Hva blir det neste? At de ikke kan patruljere med menn?

Les også

-
-
-
-
-
-