Sakset/Fra hofta

Mange har blitt opprørt av en kommentar byrådsleder Erling Lae kom med til Aftenpostens nettavis om opptøyene i Oslo torsdag.

– Du sier at du ikke vil akseptere dette, men hvordan kan man hindre at det ikke skjer igjen?
– Det er kun politiet som kan hindre at slikt skjer igjen. Men de som arrangerer demonstrasjoner har også ansvar for at det forløper fredelig, og at de ikke tiltrekker seg fiendtlige motdemonstranter, sier Lae.

Det er en fantastisk uttalelse. Det er ikke tillatte demonstrasjoner som avgjør om motdemonstranter får møte opp. Det er faktisk politiet. De eneste muligheten Israel-domonstrasjonen ville hatt til å oppfylle Laes krav var: 1. Enten å avlyse, eller 2: endre standpunkt i konflikten.

Det er dypt krenkende å gi fredelige, lovlige demonstranter ansvar og skyld for at pøbelen gikk amok.