Sakset/Fra hofta

Tirsdag 6. januar var dagen da noen følte seg kallet vil virkelig å slippe løs grumset overfor Israel. At det ble tidligere Olso-biskop Gunnar Stålsett, er nedslående, men kanskje ikke totalt overraskende.

Gunnar Stålsett sa i Dagsrevyen at Israels effektive «krigsmaskineri» begår forbrytelser mot menneskeheten på Gaza. Det er å rykke et ord fullstendig ut av sin sammenheng. Forbrytelse mot menneskeheten er det sterkeste man kan bli anklaget for. Det har en helt spesiell klang og opprinnelse, symbolisert ved Auschwitz. Det vet selvsagt Stålsett.

Så fikk han spørsmål om den pro-israelske demonstrasjonen som skal være torsdag, og hvor Frp-leder Siv Jensen skal holde tale.

Stålsett hadde ikke bare lite til overs for demonstrasjonen. Han mente også at den stred mot kristen tro og teologi, den var altså mot Guds ord. Nå kunne man virkelig spisse ørene.

Stålsett presterer å stille opp to momenter: først anklager han Israel forbrytelser mot menneskeheten. og dernest bruker han sin autoritet til å si at støtte til Israel er ukristelig.

Uttrykket «å slå noen under beltestedet» blir for tamt. Stålsett rammer jødene på den mest perfide måte: han slynger Auschwitz tilbake i ansiktet på dem, og han bruker religionen til å forby støtte til dagens Israel.

Dagsrevyen lar ham snakke. Slik er det blitt. Man trenger ingen stor fantasi for å forstå hvordan norske jøder hadde det. De må ha følt en stor nedslåtthet, forlatthet, fra en av samfunnets støtter. De må ha følt: nå begynner det igjen.

Ethvert oppegående menneske hører når noen drar frem disse kortene. Vi drar kjensel på dem. Vebjørn K. Selbekk sa fra på en korrekt måte: Han advarte sterkt Stålsett mot det han nå gjør, og sa det har uoverskuelige konsekvenser å dra religionen inn i vurderingen av Israel.

Ytringsfrihet

En mann av en helt annen støpning var ambassaderåd ved den israelske ambassaden, Aviad Ivri. Han stilte til nettprat i VG og der dukket en spesiell melding opp:

«du skal død din jøde jeg hater jøder drep alle sammen fuck jøder snart blir den israel ambassader bombet ned»,

Hvis Ivri hadde ignorert meldingen hadde den ikke kommet på lufta. Men Ivri ville svare, og han svarte meget godt for seg. Det var et svar rettet ikke bare til brevskriveren, men til alle nordmenn.

– De som uttaler seg på vegne av Israel har også blitt møtt med en slik språkbruk de siste dagene. Hva betyr det for ytringsfriheten i Norge? Forstår du at ved at du bruker et slikt språk, så innfører du Hamas’ retorikk mot Israel? er svaret ambassaderåden gir i nettmøtet.

Etter nettmøtet forklarer Ivris hvorfor han valgte å besvare det truende innlegget.

– Når folk i Norge i dag blir truet på en slik måte fordi de uttrykker en mening, så mener jeg det er bekymringsverdig for alle nordmenn som tror på ytringsfriheten, sier han.

Ambassaderåden forteller at han også synes det er viktig at nordmenn skal være klar over at grov hets som dette forekommer. Ivris sier at dette var en viktig grunn for at han valgte å svare personen som truet ham på livet. Selv ser han på trusselen med sjokk og tristhet.

– Jeg ble forferdet over språkbruken, og følte meg ganske trist over at dette forekommer i Norge i dag.

UD var på telefonen med en gang meldingen var lagt ut og ville ha den fjernet, ifølge VGnett. UD benekter at så var tilfelle. De politianmeldte det som var en regelrett trussel.

Kanskje UD ikke ønsket negativ PR? Slike episoder har lett for å gå verden rundt og er dårlig reklame.


Politirapporterer VG Nett-leser etter jødedrapstrussel