Den kjente reporteren Ulf Nilson kommenterer Rosengård-opptøyene i Expresen. Han sier det finnes lignende områder over hele Sverige, områder der politiet vegrer seg for å gå inn. Sverige er i ferd med å miste kontroll over utviklingen, og i områder som Rosengård og Sødertälje har man mistet kontrollen.

Natt efter natt small det och brann det. I tidningar och tv såg vi bilder som visade ett alldeles annorlunda Sverige.
Ett Sverige i något slags krig. Ett Sverige fullt av poliser med sköldar och batonger och runt dem människor med upphetsade ansikten, ibland vettskrämda. Rosengårdsansikten, kan vi kalla dem, de flesta svenska sen många, långa år, men ändå väldigt lite svenska – det är ju detta kravallerna handlar om.
Rosengård är tyvärr inte unikt. I Landskrona har man allvarliga problem, liksom i lilla Laholm (av alla platser). Göteborg och Stockholm har tungt drabbade områden och i Södertälje har polisen inte på länge vågat rycka ut utan att vara eskorterad av – polis. Samma med den mest påtagligt allmännyttiga institution som finns: brandkåren. Ständigt bråk, ständig stenkastning; utan beskydd ingen släckning!
..
Vanligt folk har länge, länge varit medvetna om motsättningar och problem medan den så kallade eliten i det längsta valt förnekelse.
Många har inte ens – och detta är ofattbart! – lagt märke till att undervisningen i svenska språket, här i Sverige, varit totalt otillräcklig.

Kort sagt visar Rosengård och den i diverse ghetton ständigt pågående epidemin av bråk, slagsmål, gängvälde och kriminalitet att vi måste skärpa oss.
Undervisning, framför allt i svenska, jobbskapande (hur det nu ska gå till) och mycket större ansträngningar, statliga, kommunala, föreningsdrivna och individuella, för att få de olika grupperna xi positiv kontakt.
Sanningen är att nu måste vi lyckas. Annars blir det inte grant att leva i framtidens Sverige…


Ulf Nilson: Rosengård är tyvärr inte unikt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂