Kommentar

Barack Obama er et bevis på at den amerikanske drømmen lever. Med sin uvanlige bakgrunn og evner har han vist at det er mulig. Det amerikanske folket har vist at de ser hans kvaliteter og vil ha ham som leder. Jeg tror Barack Obama blir en stor president.

Den talen han ga i parken i Chicago i natt var så lysende at Wolf Blitzer ble tam da kamera vendte tilbake til ham. De norske journalistene har nesten ikke greid å formidle noe av det spesielle ved den amerikanske drømmen.

Det kan sies med få ord: Yes we can. Obama fornyer Amerikas løfte til seg selv, om å være lyset på fjellet. Han får lyset i Frihetsgudinnen til å lyse sterkere. Det er trist hvis europeisk politikk ikke evner å fange opp denne entusiasmen som Obama utløser. Du kunne lese gløden og begeistringen i ansiktene foran scenen. Det er ikke bare de svartes seier og deres endelige seier. Det er Amerika som fornyer løftet til seg selv.

Obama sa det: Dette valget er et bevis på «a government by the people, for the people». Amerikanerne tok tilbake kontrollen over sin egen skjebne. George W. Bush skuffet amerikanerne på et grunnleggende plan. Da ting ikke gikk som han håpet, trakk han seg tilbake og isolerte seg.

Obama sa det velformulert: – Jeg vet dere ikke gjorde dette (valget) for min skyld, men pga alle utfordringene vi står overfor: to kriger, miljøet er i fare, og vi opplever den største økonomiske krisen på hundre år.

Så sier han: – Men jeg er overbevist om at vi vil klare det. At folket og den de har valgt sammen skal klare det.

Han gir folket et løfte, og lover å lytte – spesielt til de som ikke er enig med ham.

Obama slutter med å fortelle en historie, om en kvinne ved navn Ann Nixon Cooper som stemte. Hun er 106 år, og ble født i generasjonen etter opphevelsen av slaveriet. – Når jeg tenker på alle forandringene som dette landet har gjennomgått i disse hundre årene, sa Obama, og ramset opp depresjonen og New Deal, annen verdenskrig med D-dagen og Iwo Jima, kald krig og Berlin-murens fall. Med noen enkle ord fikk han sagt mye om store forandringer, og stort håp: Vi ser oss ikke bare tilbake og erkjenner hvor store ting som har skjedd i vår tid: at mennesker, når de blir kallet, reiser seg og går ut og slåss for frihet og rettferdighet. Det er Amerikas storhet at det skaper symbolene på disse bedriftene: Iwo Jima, soldatene som heiser flagget på en Stillehavsøy. Alabama – starten på borgerrettsbevegelsen – at noen reiste seg fra bakerste benk i bussen og gikk og satte seg foran.

Obama er en stor taler og kommunikator. Clinton var makeløs til å finne ord ved enhver anledning, men han var for glatt. Obamas ord kommer fra overbevisning. Han har en gravitas – et alvor – og har lenge opptrådt som statsmann. Han har et stevnemøte med historien, slik store menn og kvinner har følt.

Det var historiens vinger som berørte hans skuldre inatt, og Obama viste at han er klar.