En tidligere sjeføkonom i Det internasjonale pengefondet, IMF, sjokkerer markedet med sine uttalelser om at verden ennå ikke har sett det verste av finanskrisen og at en stor amerikansk bank kommer til å gå over ende.

Dow Jones falt nesten 200 poeng igår på dårlige nyheter fra de to selskapene som sitter med 80 % av amerikanske boliglån. Nå sier Kenneth Rogoff at fallet skal bli enda dypere. Eksperter tror at disse selskapene ikke vil overleve i sin nåværende form. Det norske Pensjonsfondet har investert stort i Fannie Mae og Freddie Mac fordi myndighetene ikke kan la dem gå over ende.

The worst of the global financial crisis is yet to come and a large U.S. bank will fail in the next few months as the world’s biggest economy hits further troubles, former IMF chief economist Kenneth Rogoff said on Tuesday.

«The U.S. is not out of the woods. I think the financial crisis is at the halfway point, perhaps. I would even go further to say ‘the worst is to come’,» he told a financial conference.

«We’re not just going to see mid-sized banks go under in the next few months, we’re going to see a whopper, we’re going to see a big one, one of the big investment banks or big banks,» said Rogoff, who is an economics professor at Harvard University and was the International Monetary Fund’s chief economist from 2001 to 2004.

«We have to see more consolidation in the financial sector before this is over,» he said, when asked for early signs of an end to the crisis.

«Probably Fannie Mae and Freddie Mac — despite what U.S. Treasury Secretary Hank Paulson said — these giant mortgage guarantee agencies are not going to exist in their present form in a few years.»

Large US bank collapse ahead, says ex-IMF economist

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.