Nytt

De tyske faghistorikerne Klaus-Michael Mallmann og Martin Cüppers gir ut boken «Halvmåne og Hakekors» på Informations Forlag. Boken dokumenterer forbindelsene mellom det nazistiske Tyskland og den arabiske verden frem til- og under 2. verdenskrig.

Med Mallmanns og Cüppers bok får 2. verdenskrig nye perspektiver; hvis det var lykkes for den tyske feltmarskalk Rommel og hans Afrikakorps å erobre Egypt og dermed Palestina, hvilket britene regnet med, ville et folkemord i stor stil på de mange jødiske bosetterne i området mest sannsynlig funnet sted.

Nazityskland hadde tette kontakter med arabiske ledere, blant andre muftien av Jerusalem Amin el-Husseini som under krigen bodde i Berlin og ble fetert av nazitoppene. De var felles om en glødende antisemittisme, og muftien hadde en andel i Holocaust da han påvirket nazitoppene i Berlin for få jødene utryddet fremfor at la dem emigrere ut av Europa.

Muftien pressede i Berlin hele tiden på for en eliminering af det jødisk-nationale hjemsted. Tyskerne havde i Nordafrika planlagt indsatsgrupper bag de militære linjer ligesom i Østeuropa, der kunne forestå problemets løsning. Og bedre end i Østeuropa kunne lokalbefolkningen her medvirke.

I de arabiske lande så mange op til Hitler og tolkede ham religiøst som en nutidig Muhammed, som der blev spået om i Koranen. »I himlen Allah, på jorden Hitler«, lød et slagord ved demonstrationer i Mellemøsten efter Frankrigs fald i 1940

Palæstina var allerede i 1920’erne og 1930’erne konfliktfyldt på grund af jødiske flygtninge og indvandrere, og hundredvis af jøder og arabere blev dræbt under kampe. Mange af de radikaliseringsprocesser, som vi kender fra nutiden, optrådte allerede i 1930’erne, da de arabiske ledere forsøgte at gennemtvinge tildækningstvang for alle kvinder, også kristne arabere.

De britiske besettelsestroppene som regjerte Palestina som et mandat, var innstilt på ettergivenhet og forsøkte å begrense innvandringen av jøder for å tilfredsstille arabiske krav, men måtte til sist se seg plassert i en avpresningsspiral fordi de ga etter for kravene.

Etter krigen kom el-Husseini tilbake til Midt-Østen, fordi de allierte ikke ønsket å anklage ham for krigsforbrytelser og følgelig legge seg ut med den arabiske verden. Til sin død i 1974 var han en viktig figur i palestinsk politikk, og tok sin slektning Yasser Arafat som sin protegé.

«Halvmåne og Hakekors» avdekker et slektskap mellom nazismen og en arabisk elite i Midt-Østen som tilsynelatende er dypere enn den felles fiende, og som i årtier har vært fortiet eller ignorert i Vesten. Mens nazismen var antikristelig, kunne dens ledere enes med muftier og imamer. Da Nazityskland opprettet korps av muslimer, skjedde det med full anerkjennelse av religiøse renhetsforskrifter.

Bogen er skrevet af to tyske faghistorikere og udkom sidste år på det meget respekterede forlag Wissenschafliche Buchgesellschaft. Den er skrevet med tysk grundighed, fuld af citater og fodnoter og kan være noget svær at fordøje for den almindelige læser. Men hovedtankerne i bogen er dog kendte for dem, der holder sig orienteret.

Bogens svaghed

Nu foreligger en videnskabelig fremstilling, og så er det sværere at affeje det som islamofobi og fremmedhad.

Svagheden ved bogen er, at det er svært for læseren at vurdere proportionerne, og hvor alvorligt den voldsomme antisemitiske retorik i Mellemøsten skal tages. Der er masser af frygtelige citater, og konspirationsteorier florerede dengang som nu, men hvilken rolle spillede de for den førte politik? Men man forstår bedre, når israelere føler sig truet, og det er ikke noget nyt.

Fornemt af Informations Forlag at få denne bog oversat og udgivet på dansk. Den er uhyggelig, men nutidsrelevant.

Klaus-Michael Mallmann og Martin Cüppers: «HALVMÅNE OG HAGEKORS – Det Tredje Rige, araberne og Palæstina» er på 310 sider og koster 298,- kroner. Boken ble utgitt i dag på Informations Forlag.

Jyllandsposten: Klaus-Michael Mallmann og Martin Cüppers: HALVMÅNE OG HAGEKORS

Les også

-
-
-
-
-