Nytt

To av tre danske kvinnelige konvertitter til islam velger å bære hijab, men opplever sterke reaksjoner fra omgivelsene, så sterke at flere av dem har måtte ta den av i kortere eller lengre tid, viser en ny undersøkelse.

Det fremgår af et to-årigt forskningsprojekt fra Københavns Universitet.

I 60 dybdeinterviews fortæller danske konvertitter om deres nye liv som muslimer, og mange af kvinderne beretter om et voldsomt pres fra deres danske bagland pga. tørklædet.

»Tag dog den klud af hovedet,« råbte en venindes mor på tværs af gaden, da en ung dansk muslimsk kvinde gik gennem byen iført sit tørklæde.

En anden dansk kvinde fortæller at hendes insisteren på at bære tørklæde, fik forældrene til at nægte at ses med hende offentligt.
Forskel i institution

Morgenavisen JyllandsPosten har talt med en tredje dansk kvinde, der fortæller, at hun holdt op med at bære tørklæde, da hun oplevede, at hendes søn blev forskelsbehandlet i en daginstitution, fordi pædagogerne ikke brød sig om, at hun var tildækket.

»Tørklædet bliver ofte forbundet med at være fanatisk og imod vestlige værdier. Derfor vækker det voldsomt oprør i konvertitternes danske omgivelser, når de vælger at bære tørklæde,« siger religionshistoriker Kate Østergaard, der som forsker har interviewet mange af konvertitterne.

Ca. 4.000 dansker har konvertert til islam. Kvinner har dominert, men nå er en tredel menn. Konvertittene er nøye med å følge påbudene og 61 prosent sier ifølge undersøkelsen at de ber fem ganger om dagen.

Danske muslimer udsat for chikane