Nytt

Det muslimske Brorskap er en viktig inspirasjonskilde til Islamisk Trossamfund i Danmark, sier danske forskere. Både forhenværende og nåværende leder erkjenner påvirkningen.

Det Islamiske Trossamfund på Dortheavej i København er stærkt inspireret af den omstridte islamistiske organisation Det Muslimske Broderskab, mener to danske forskere. Det Muslimske Broderskab arbejder for at øge islams indflydelse i Vesten. Religionsforskerne Kate Østergaard og Tina Magaard ser klare paralleller mellem Islamisk Trossamfund og Det Muslimske Broderskabs tankegang – både i personer, publikationer og undervisning.

Tina Magaard fra Aarhus Universitet, siger, at imamerne i trossamfundet selv har peget på Det Muslimske Broderskabs ledende figurer som ideologiske forbilleder. »Abu Laban har selv i et interview sagt, at Sayed Qutb, en af det Muslimske Broderskabs chefideologer, var hans forbillede. Så dér placerede han helt klart sig selv på Broderskabets ideologiske platform,« siger Tina Magaard.

Sayed Qutb er den åndelige inspirator også for jihadismen og Al Qaida.

Den nåværende leder av Islamisk Trossamfund, Mostafa Chendid, sier han lar seg veilede av Yusuf Qaradawi, den åndelige leder for Brorskapet.

Det samme gjorde Abu Labans afløser i trossamfundet Mostafa Chendid, da han i foråret 2007 blev imam efter Abu Labans død. I et interview i Berlingske Tidende udpegede Chendid egypteren Yusuf al-Qaradawi som sin åndelige inspirator. Yussuf al-Qaradawi er en meget omstridt figur i den muslimske verden. Han har siddet fængslet flere gange på grund af sin tilknytning til Det Muslimske Broderskab, og under Muhammed-krisen i 2006 var han blandt de hovedaktører i Mellemøsten, som for alvor fik krisen til at eskalere. For godt en uge siden opfordrede han igen til boykot af danske varer. Storbritannien har for nylig erklæret Yussuf al-Qaradawi persona non grata og nægtet ham al fremtidig indrejse med den begrundelse, at de britiske myndigheder ikke tolererer personer, som aktivt forsvarer terrorhandlinger og giver udtryk for holdninger, der kan fostre vold.Indrejseforbuddet fik i sidste uge Ny Alliances Naser Khader til at kræve, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) tager initiativ til et lignende indrejseforbud i de europæiske Schengen-lande.

Det vakte oppsikt da Islamisk Trossamfund demonstrete sammen med Hizb ut-Tahrir for noen uker siden. Men slektskapet er der, sier forskere, selv om tilnærmingen til samfunnet er forskjellig.

»De to foreninger arbejder med forskellige midler mod samme mål, nemlig indførelse af islamisk lovgivning og på sigt en islamisk stat. Hvor Hizb ut-Tahrir står for en bombastisk og af og til ret voldelig retorik, hvor man kræver hele pakken på en gang, vil Islamisk Trossamfund snarere arbejde efter salami-metoden, hvor man gennem samarbejde med myndighederne får gradvise indrømmelser. De stiller krav, som gradvist forvansker demokratiets spilleregler, for eksempel i forhold til begrænsning af ytringsfriheden,« siger Tina Magaard.


Eksperter: Omstridt broderskab knyttet til Islamisk Trossamfund