Den ekstreme organisasjonen Hizb ut-Tahrir inviterte i helgen Danmarks ledende imamer til samarbeid, og imamene viste interesse.

Hizb ut-Tahrir har stått nokså alene med sine ekstreme holdninger. Organisasjonen, som er totalforbudt i Nederland og Tyskland, har åpent oppfordret til drap på jøder, og har en disiplin som minner om nazistenes.

I helgen inviterte partiet ledende imamer til møte i Nørrebrohallen. Det har tidligere vært som en partidag, men sto denne gang i «dialogens» tegn.

Hizb ut-Tahrir ønsker samarbeid om ekteskapslovgivning og beskyttelse av muslimers rettigheter, om demonstrasjoner og debatter om Irak og andre utenrikspolitiske temaer.

Noen vurderer initiativet forsiktig positivt. Men islam-forsker Tina Magaard er skeptisk: hun mener det betyr samarbeid om utviklingen av et parallelt samfunn, som allerede er under utvikling.

De nye debattører var alle imamer i Københavns største arabiske moskeer og trossamfund: Mostafa Chendid Abu Labans afløser i Det Islamiske Trossamfund Muhammed Albarazi fra Det Islamiske Forbund og Abu Suheib fra Islamisk Kulturcenter, samt Muhammed Al-Banna fra Taibah-Moskeen på Nørrebro er alle indflydelsesrige stemmer blandt muslimerne i København.
..
Usædvanligt eller ej, så modtages Hizb ut-Tahrirs invitation positivt i Islamisk Trossamfund på københavnske Dortheavej, der huser byens største arabiske menighed, og hvor talsmand Kasem Ahmad allerede nu forestiller sig et samarbejde om ting som en københavnsk stormoské, demonstrationer og mere lavpraktiske ting som skilsmisserådgivning. Også imam Mohammed Albarazi er åben for en dialog, men afventer mere konkrete udspil, før han vil tage stilling. Det samme gør imamen med de jyske rødder, Abdul Wahid Pedersen, der dog siger:

»Jeg vil på ingen måde afvise udspillet på forhånd. Vi skal ikke ignorere det faktum, at de har godt fat i mange unge mennesker og trækker mange af dem væk fra skidte miljøer.«

Partiets militans har hatt en viss tiltrekning på unge muslimer. Blant annet Abu Labans sønn ble medlem. Nå sier partiet at de vil arbeide sammen med imamene mot kriminalitet.

Tina Magaard er skeptisk.

Forskningsadjunkt i islam Tina Magaard fra Aarhus Universitet er overrasket over Hizb ut-Tahris nye linje, men siger samtidig om partiet og Islamisk Trossamfunds muligheder for et samarbejde:

»De har helt klart nogle fælles mål. Nemlig at man arbejder for at få en parallel lovgivning, som kun gælder muslimer, og det er klart, at hvis de går sammen om det, vil de have mere gennemslagskraft, end hvis de står hver for sig.«
..
»Jeg har altid været kritisk over, at myndighederne har gjort sig afhængige af f.eks. Islamisk Trossamfund, hvis dagsordener på mange områder ikke er væsensforskellige fra Hizb ut-Tahrirs. Og det her vil ikke fremme integrationen for nogen muslimer. Det gavner ikke, når man definerer folk som muslimer, før de er borgere, og når det at være muslim bliver sat i begrænsende rammer af nogle imamer, som ikke tilhører liberale strømninger inden for islam,« siger hun.

Torben Rugberg Rasmussen fra Syddansk Universitet, som har forsket på Hizb ut-Tahrir, er mer åpen og spørrende og synes initiativet er spennende.

Møtet i Nørrebrohallen varte i fire timer, og hele seansen foregikk på arabisk! Selv om en av hensiktene angivelig var bedre integrasjon.

Den ny muslimske alliance