Den danske forfatteren og filosofen Kai Sørlander har skrevet en ny bok, som utkommer i løpet av mars. Bokens tittel er «Forsvar for rationaliteten» med undertittel «Religion og politikk i filosofisk perspektiv», der Sørlander krever rasjonaliteten gjeninnført i den hjemlige debatten om religion. Det er i første omgang et filosofisk krav fra forfatteren, men også et politisk krav.

Fra forlaget Informations beskrivelse:

Igennem de seneste århundreder har den vestlige verden kæmpet sig til en reel adskillelse mellem politik og religion. Denne adskillelse har stået som det herskende ideal. Men tiderne er skiftet, og situationen er ændret med de seneste generationers indvandring og etablering af islam og islamiske trossamfund i Vesten, herunder også i Danmark.

Der er skabt en tilstand, som gør det nødvendigt at gennemtænke forholdet mellem religion og politik på ny. For med islam har vi at gøre med en religion, som udfordrer vor traditionelle vestlige opfattelse af, at religion og politik bør holdes adskilt og at religiøse argumenter bør holdes ude af den politiske diskussion. Men bør vi stadig holde fast ved den opfattelse? Hvorledes er det fornuftigt at forholde sig? Hvad kræver fornuften af os, ganske uafhængigt af vor religiøse tro? Hvad er det rationelle svar?

Det gælder ikke blot om at finde grunde for den holdning, man allerede har. Det gælder om at nå sandheden, mener forfatteren. Den sandhed, som vore rationelle begrundelser kan bære. I sine forsøg på at finde svarene og sandheden foretager han deduktive nærlæsninger af Biblen og Koranen, af Jesu og Muhammeds ord og handlinger og sammenstiller disse med fortolkninger og ’brugen’ af de religiøse skrifter, som den kommer til udtryk i aktuelle problemstillinger, levemåder og argumentationer, der rejser politisk diskussion i Danmark i disse år.

Kai Sørlander er en aktiv samfunnsdebattant, og har i tillegg skrevet bøkene «Det uomgængelige» og «Den endegyldige sandhed», samt en lang rekke kronikker og artikler om aktuelle temaer.

Kai Sørlander: «Forsvar for rationaliteten» på Informations Forlag er på 232 sider, og koster 248,– kroner

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂