Brevet der leder av Oslo-galleriet Lautom Contemporary informerer Lars Vilks om at miniatyrakvarellene hans ikke er velkomne på utstillingen Where a river runs north underground som åpner 15. februar:

Hei Lars
Jeg er glad for ar du vil stille ut i galleriet mitt og ser frem til å se hva Tommys utstilling blir til. Jeg fikk i går kveld vite at det du tenker vise er små akvareller av Muhammed. Og det bekymrer meg.

Jeg synes du har satt et viktig søkelys på nettopp ytringsfrihet og kunst, og vi trenger slike eksistensielle debatter. Du har opplevd en mediestorm, trusler og ubehageligheter som du har stått oppreist i mot. Det beundrer jeg deg for!

Likevel har jeg visse innvendinger.

Som du sikkert er kjent med har vi i Norge også hatt en ganske stor turbulens da det norske kristne Magazinet gjentrykket de danske karrikaturtegningene. Vi erfarte ganske voldsomme reaksjoner fra ytterligående muslimske miljøer i utlandet, og vi hadde en ganske heftig og unyansert debatt hjemme i Norge. Debatten ble dessverre preget av ytterliggående stemmer hvor mange viktige nyanser forsvant. I ettertid har det vært en fruktbar diskusjon i Norge som også har medført et mer inkluderende debattklima med flere nyanser. Men jeg føler debatten og prinsippene er utdebattert og jeg spør meg selv hvilken hensikt det faktisk har å vise nye Mohammedtegninger i Norge. Og det er derfor jeg vil be deg om å velge andre arbeider.

Lautom er et ungt galleri, ennå ikke ett år gammelt og vi har ikke hatt særlig mye presse, noe jeg i grunn har vært tilfreds med, jeg har ikke søkt særlig etter å få presse. Jeg ønsker anmeldelser ikke egentlig presseoppslag. Og å skulle risikere å få våre første større presseoppslag på et prosjekt jeg vil ha problemer med å forsvare selv føles ganske problematisk, det er ikke dette prosjektet jeg ønsker Lautom skal bli kjent for.

Du er en interessant kunstner som har jobbet med grensesprengende rammer. Det er den siden jeg gjerne vil se av deg. Tommy skulle ha videresendt meg bildene du hadde sendt ham, men i stresset med sin egen utstilling har ikke det blitt gjort, og jeg har ikke ønsket å mase på ham rett før hans egne utstillingsåpning.

Jeg beklager den vinglete holdningen som har vært fra vår side.

Vennlig hilsen

Randi Thommessen
Lautom Contemporary
Oslo

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂