Kommentar

Det lå an til rått parti: Helge Lund, Jonas Gahr Støre og Nordlys-redaktør Hans-Kristian Amundsen mot Bellonas Frederic Hauge. Men se – Hauge fikk dem på defensiven. Lund ble sittende igjen og flørte med kamera og Gahr Støre fikk et irritert drag om munnen. Det hjalp ikke. De tapte.

Kontrasten var slående: Unge gutter skulle selge tidenes gasskontrakt med Gazprom. Men de er så forelsket i sitt eget prosjekt at de har mistet evnen til å se seg selv utenfra. Det var da Hauge tok for seg utviklingen i Russland de siste to-tre år at Gahr Støre fikk problemer.

– Gazprom – deres samarbeidspartner – er Putins våpen som han har brukt til å kjøpe opp uavhengige aviser og TV-stasjoner. Slik er de frie medier brakt til taushet. NGO’er som oss får det stadig vanskeligere. Fordi jeg sier det jeg gjør ikveld kommer våre kontorer i St. Petersburg og Moskva til å få det vanskeligere. Vi skal greie oss, vi har ressurser til det. Men det er tøft. Det er ansatt 20.000 funksjonærer de siste to år for å gjøre livet ubehagelig for NGO’er. Det går i gal retning i Russland, sa Hauge.

– Dette kaller jeg noe karikert, replisert Gahr Støre, som egentlig ikke hadde noe systematisk, solid svar på Hagues innvendinger. Annet enn at mulighetene er store, og hvis ikke «vi» utnytter dem så vil noen andre gjøre det. Et annet argument var at Norge ligger der vi ligger som nabo av Russland.

Hadde programlederen vært mer oppgående kunne det blitt tøft for Helge Lund og Gahr Støre. Men Wiggo Johansen ser ut som han har falt ned i studio og hørt om temaet for første gang.

Hauge kaller Shtokman-utbyggingen for umoralsk: Både fordi samarbeidet med Putins Russland er umoralsk – Norge legitimerer dermed styresettet, og fordi et prosjekt av denne størrelsen er umoralsk når man samtidig står overfor en miljøkrise, og hevder man vil gjøre noe med det.

Det er utrolig at Statoil etter fusjonen har varslet to store prosjekt som begge er på kollisjonskurs med Kyoto og jordens fremtid: Shtokman og oljesand-utvinningen i Canada.

Det går ikke bare på karbonutslipp. Russland har ikke miljøvernminister! og fører en ytterst slett kontroll med miljøtiltak, Norilsk industrier er et skrekkens eksempel. Norge har bevilget store summer til rensing rundt Norilsk, penger som ikke er blitt brukt. Hvorfor skulle Norge få noe større gjennomslag på Shtokman?

Helge Lund argumenterer like godt som en våpenhandler: det vil bli krig også i fremtiden, derfor er det like godet at vi produserer våpnene. Vi er tilbake til argumentene som industrien brukte på 60-70-tallet.

Men stemmer det ikke – som Lund sier – at hydrokarboner også vil bli etterspurt i fremtiden? Jo, svarer Hauge. Men stenalderen tok ikke slutt fordi det ble slutt på sten, og oljealderen kommer ikke til å vare til det er slutt på olje. Det har ikke jorda råd til. Den må slutte nå, ved at man utvikler ny teknologi.