Sakset/Fra hofta

PST-sjef Jørn Holme sier nordmenn er litt uvitende og dumme når det gjelder islam. De vet ikke forskjell på islam og islamisme, og skjønner slett ikke at det er den voldelige islamismen som er farlig.

Det er vanskelig å forstå at Holme er PST-sjef. Han snakker heller som en spindoktor for regjeringens nye, sminkede versjon av virkeligheten.

Introduksjonen i Dagsnytt var at PST «frykter lynsjestemning» hvis det skulle skje en terroraksjon i Norge. Det er en så grov og usaklig påstand at man må lure på PST-sjefens dømmekraft.

Regjeringens nye linje representererer en bisarr symmetri: På den ene siden står et essensialistisk syn som sier at alt det onde vi ser i terrorismen er islams sanne natur. Inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen har lansert en annen versjon, godt hjulpet av store deler av journaliststanden: det er nordmenn som av natur er fremmedfiendtlige og rasistiske. VG supplerer med historier fra Ullevål sykehus og regjeringen lanserer en gransking av hele offentlig sektor for å avsløre de som er «sorte innvending», som danskene sier.

PST-sjef Holme forlater rollen som sindig og balansert faglig leder, og går over i propagandistenes rekker. Uttalelsen om at nordmenn er litt dumme er hårreisende og vitner om at Holme ikke forstår noenting av de tendenser som rører seg ute blant folk. Han risikerer nettopp å fremprovosere de hodninger han vil bekjempe. Det folk oppfatter er at PST-sjefen tar parti for en religiøs minoritet med et anstrengt forhold til sentrale verdier i det norske samfunn.

Man må bare returnere karakteristikken til Holme: Så dumme er ikke nordmenn at de ikke forstår denne manøvren, og neppe heller de ansatte i PST. Regjeringen velger å ta parti for en minoritet med en illiberal kultur mot sin egen befolkning. Tidligere skjedde dette med fraser om det flerkulturelle fellesskap, men den senere tid har man valgt en mer konfronterende stil, ikke mot sekteriske tendenser blant muslimer, men de «dårlige» nordmenn. Det er ikke til å tro.

Det hører med til historien at justsminister Knut Storberget rykket ut og stilte seg bak Holmes uttalelser. Signalene man hører minner mer og mer om en kampanje. Det hadde vært interessant å vite hvem som hadde klekket den ut. Det smaker en blanding av informasjonsrådgivere og Martin Kolbergs retttroenhet. Kjenner Ap ikke sine egne velgere lenger?

Les også

-
-
-
-
-

Les også