Nytt

Militærjuntaen bruker vold mot munkene, men foreløpig er det sikkerhetspolitiet som er satt inn, sier Burma-analytiker Aung Naing OO. Først hvis de setter inn hæren vil blodbadet begynne, spår han. Svaret kommer kanskje imorgen. Ikke noe tyder på at munkene vil bakke ut.

Demonstrantene lot seg ikke kue av politiets tåregass og køller onsdag. Mellom fem og sju ble drept, flere hundre arrestert.

Hva gjør utslag for generalenes holdning? Nabolandene India og Kina? Indonesia er mot en voldelig løsning. Russland sier at Burma ikke representerer noen trussel mot internasjonal fred og orden, og mener dermed at uroen er en intern sak.

Storbritannia foreslo et møte i Sikkerhetsrådet som begynte onsdag kveld. Det alle lurer på er hvordan Kina vil stille seg.

President George Bush skjerpet sanksjonene mot Burma tirsdag og de er nå strengere enn EUs. Bla. går USA inn for full handelsboikott. Det gjør ikke EU.

Den britiske ambassadør Mark Canning besøkte onsdag juntaen i dens nybygde hovedstad inne i jungelen. Han sa det var et vanskelig møte. Ikke noe «meeting of minds». De snakket mao forskjellige språk. Det lover ikke godt for fremtiden.

To sterke strukturer står mot hverandre: Burmas 400.000 munker mot juntaen og den sikkerhetsapparat. Alle er enstemmige om at juntaen har vært elendige administratorer. Selv kineserne mener det. Da spørs det hvor stor lojaliteten er hos soldatene. Også de er lønnsmottakere, og de skal bli dårlig betalt.

Man snakker nå om en Safran-revolusjon. Kan juntaen falle sammen som et korthus, slik regimene i Øst-Europa gjorde?

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Les også