Nytt

Kadra (26) er blitt angrepet og skamslått på åpen gate i Oslo av landsmenn fra Somalia, etter at hun sto frem og sa at Koranens kvinnesyn var modent for revisjon.

Det var natt til igår, ved 03-tiden, at hun ble overfalt av en gruppe på sju-åtte somaliere. De gikk løs på henne med slag og spark. Det er liten tvil om at uttalelsene til avisen var bakgrunnen:

– Jeg var livredd. Mens jeg lå på asfalten, sparket de meg og skrek at jeg hadde tråkket på Koranen. Flere ropte Allah-o-akbar (Gud er stor) og begynte også å si et vers fra Koranen, forteller Kadra til VG.

Det var en drosjesjåfør som fikk reddet henne ut av situasjonen. Han fikk henne inn i drosjen. På Legevakten ble det konstatert tydelige merker etter volden.

Kadra ble landskjent da hun avslørte at religiøse ledere som utad var mot omskjæring, på tomannshånd anbefalte det. Avsløringen skjedde med skjult kamera og ble sendt på TV 2.

Denne uken sa Kadra at Koranens kvinnesyn er foreldet. Det var egentlig svært moderate uttalelser hun kom med. Sharia-bestemmelser om at kvinner skal arve halvparten så mye som menn, at mannen får barna ved brudd og at kvinners vitnemål veier mindre enn menns, passer dårlig i et moderne samfunn.

Likevel fikk Kadra slengt etter seg bemerkninger om at hun nok har en fin kropp, men ellers burde holde munn av Central Jamaat`s pressetalsmann Gulam Sarwar. Han ble innkalt av statsråd Karita Bekkemellom til en samtale.

Islamsk Råd har kommet med en uttalelse på sin hjemmeside, som fortjener å siteres i sin helhet.

I kjølvannet av de siste dagers oppslag i VG angående kvinners stilling i islam ønsker IRN å gi følgende kommentarer:

Islam er ikke en statisk religion, selv om mange ønsker å gi det inntrykket. Et eksempel på dette er forbudet nevnt i Koranen angående rusmidler som fører til sløv bevissthet. På 600-tallet gjaldt dette først og fremst alkohol, nå gjelder dette i tillegg hasj, heroin, extacy og tilsvarende rusmidler. Ingen lærde mener at de nye rusmidlene ikke omfattes av forbudet mot rusmidler. Slik sett er islam i kontinuerlig utvikling.

Islam er ikke en religion hvor målet er å få høyest oppslutning blant mennesker på bekostning av dens innhold og form. De som velger å bli troende må tilpasse sitt liv til islam, og ikke forsøke å endre islam til å godta og sanksjonere egne ønsker/livsførsel.

Islamsk Råd Norge jobber kontinuerlig med viktige samfunnsspørsmål, inkludert kvinners rettigheter. Vi anbefaler alle som har noe på hjertet og ønsker å bidra til eller diskutere forskjellige saker om å ta kontakt med oss. For øvrig vil IRN understreke at det offentlige ordskiftet må skje i en respektfull tone, selv om man er uenig med deltagerne.

At islam er dynamisk fordi man forbyr nye rusmidler sier noe om hvor akterutseilt Rådet er i forhold til omverdenen. Å si at religionen ikke kan forandres for å passe egne ønsker og livsførsel er like nedlatende som Sarwars kommentar om Kadras fine kropp. Når Rådet i neste omgang ber jenter som har noe på hjertet ta kontakt, er det prikken over i’en. Stort klarere kunne man ikke vist at man ikke forstår noenting.


Ganske kort dialog

– Islam er ikke en statisk religion

Les også

-
-
-
-
-

Les også