Nytt

De er relativt ukjente i Norge, men Danmark hadde en RAF-lignende gruppe på 70 og 80-tallet, som ranet banker og levde et profesjonelt terroristliv. De var kjent som Blekingegadebanden, og drepte en politimann.

En ny bok avslører at de faktisk inngikk i terrornettverket til palestinske PFLP.

Al-Tufaiin. Æblerne. Det var kodenavnet for Danmarks første rigtige terrorgruppe. I sin nye bog, ‘Den Danske Celle’, løfter forfatteren og journalisten Peter Øvig Knudsen sløret for det internationale terrornetværk, som Blekingegade-gruppen var en del af.

Med den palæstinensiske terrorchef Wadi Haddad i rollen som datidens Osama bin Laden udgjorde Æblerne i 1970’erne og 80’erne det danske led i et vidtforgrenet internationalt netværk af militante venstreorienterede, der var villige til at bruge næsten alle midler for at nå deres mål.

Samlingspunktet var den palæstinensiske organisation Popular Front for the Liberation of Palestine, PFLP, som i bedste Al-Qaeda stil trænede de revolutionære sympatisører fra hele verden og indrullerede dem i kampen for et Frit Palæstina.

Den tids Al-Qaeda
PFLP’s træningslejre i Jordan tiltrak ikke bare de danske Æbler. Også adskillige medlemmer af den vesttyske terrorgruppe Rote Armee Fraktion, RAF, den italienske Røde Brigader, Frankrigs Action Direct, Japans Røde Hær og superterroristen Illich Ramirez Sanchez alias Carlos flokkedes i træningslejrene i den jordanske ørken.

Her fik de elementær våbentræning, undervisning i guerillataktik og lærte, hvordan man ved hjælp af et billigt armbåndsur kunne fremstille en effektivt tidsindstillet bombe.

På møder med PFLP’s operative chef, Wadi Haddad, i Beirut og Bagdad fik Æblerne til opgave at være netop den danske celle i et netværk, der ud over gruppernes egne mål havde til opgave at assistere PFLP’s terrorkrig mod Israel. Æblernes primære opgave var at skaffe penge og våben til kampen, en opgave, som de gik til med en for danske forhold utrolig professionalisme. I 1970’erne og 80’erne gennemførte Æblerne en lang række indbringende bankrøverier, våbentyverier, svindelnumre, en gidseltagning og et mord. Forbrydelser, hvorfra adskillige millioner kroner blev kanaliseret videre til PFLP.

Samtidig gennemførte andre dele af det internationale PFLP-styrede netværk en række spektakulære flykap-ringer, gidseltagninger, kidnapninger og bombeattentater over hele Europa.

Man skulle tro at dagens terrorisme ville avfødt en viss interesse for 70 og 80-årenes terror. Men av en eller annen grunn er det merkelig tyst om den. Er det fordi datidens terror var venstreekstremistisk, og ble omfattet med en viss sympati av vanlige venstreorienterte? «De kjempet for gode saker, men med feil midler.» Hvis man så denne ekstremismen opp mot dagens jihadisme, kunne det oppstå noen ubehagelige paralleller?

I begge tilfeller dreier det som en «idealisme» som går over i hensynsløshet. Vanlige menneskers liv betyr ikke noe.

70-årenes historikk vil kunne lære noe om farene ved ekstreme metoder. Dagens opptøyer i København minner om Verdensbankdemonstrasjonen i samme by i 1971. Den utartet til den type vold vi ser idag.

Voldelige metoder tiltrekker seg en viss type mennesker, og det har vært venstresiden som har vært mest profesjonelle og mest dødelige i nyere europeisk historie.

Ifølge bogen ‘Den Danske Celle’ var det Æblernes åndelige leder, Gotfred Appel, der skabte Blekingegadegruppen. Det var ham, der i 1969 tog kontakt til PFLP, og det var ham, der efter de store Verdensbankdemonstrationer i 1971 fik sine disciple i Kommunistisk Arbejds Kreds, KAK, til at gå under jorden med en stor del af deres aktiviteter.

At han senere hen deltog i møderne med Wadi Haddad og indvilgede i, at hans Æbler blev en operativ del af den palæstinensiske terrorchefs netværk, efterlader bogen ingen tvivl om. Appel blev aldrig retsforfulgt og bedyrede efter afsløringen af Blekingegade-gruppen i april 1989, at han intet havde haft at gøre med de forbrydelser, som Æblerne senere blev dømt for.

Den danske terrorcelle