Sakset/Fra hofta

Bruce Bawer er nominert til den amerikanske Kritikerprisen for sin bok «While Europe Slept. How Radical Islam is Destroying The West from within». Boken er fullstendig ignorert i norske medier, til tross for at Bawer bor i Oslo og skriver mye om norske forhold.

Det er en stor ære å bli nominert til Book Critics Award. Bawers bok er nominert i klassen for «criticism». Sist høst kunne forfatteren opplyse at boken var solgt i 40.000 eksemplarer.

Boken er en beretning om hvordan Bawer flytter til Nederland, hans forhold til USA og sin egen bakgrunn og møtet med Nederland, som han til å begynne med er vilt begeistret for, om amerikanernes forkjærlighet for Europa og europeisk kultur. Men etterhvert begynner han å se annerledes på tingene. Særlig etter 9/11 endres mye. Nederlenderne har vanskeligheter med å ta ting inn over seg. Amerika-stereotypene blomstrer. Imens endrer byene seg. Innslaget av innvandrere blir sterkere, og det er særlig de fra muslimske land som preger bybildet. Bawer er åpent homofil, og beskriver episoder hvor de blir overfalt på åpen gate. Av private grunner flytter Bawer til Oslo, og situasjonen er ikke radikalt annerledes her.

Bawer skriver om en endring i Europas identitet. Man skulle tro det ville engasjert norsk kulturlliv, men såvidt jeg vet er boken bare omtalt av Knut Olav Åmås. For øvrig i Ny Tid, Humanist, Liberal og Målmannen. En uke etter at boken var kommet ut, i februar i fjor, spurte jeg etter den på Norli. Jo, de hadde hatt et par eksemplarer. De kunne bestille den, hvis ønskelig.

Det er dårlig skjult sensur det handler om, rett og slett. Man misliker budskapet så sterkt at man boikotter boken. Derved bekrefter man det som er Bawers anliggende. Det er skammelig og provinsielt.

McCarthy, Eggers Among Finalists for Book Critics Awards
Associated Press

Ubehaget i Europa

Les også

-
-
-
-
-

Les også