Nytt

President Mahmoud Ahmadinejad sitter ikke så trygt i sadelen som utlandet tror. Mens han soler seg i glansen av Latinamerika-rundreisen, fremsettes det kritikk mot ham, både fra moderat og hardliner-hold.

Kritikken går på at Ahmadinejad bruker for mye tid på utenrikspolitikken: at han er for konfronterende og at han vanstyrer økonomien.

Det var BBC som igår kunne fortelle at et 50-tall parlamentarikere har undertegnet på et brev som ber presidenten forklare seg for nasjonalforsamlingen, Majlis. Det kreves 75 underskrifter for å tvinge ham til å møte.

Samtidig retter også hardliner-aviser kritikk mot presidenten for å ødsle med inntektene i utenlandsk valuta, og for å provosere i atompgramsaken.

Det kom trolig som en overraskelse på Teheran at Sikkerhetsrådet enstemmig gikk inn for sanksjoner mot Iran, selv om de var milde.

Surprisingly some hard-line newspapers have started criticising the president in recent days, asking why he has spent so much of Iran’s foreign exchange and complaining about the confrontational language he uses on the nuclear issue.

There has also been criticism of the conference the president organised last month questioning the World War II holocaust which lost Iran much sympathy internationally.

På punkt etter punkt har Ahmadinejad søkt konfrontasjon: over OPEC-kvoter og oljepris, atomprogrammet og Holocaust. Det gjør ham populær i visse sirkler, men koster Iran i form av anseelse.

Man har trodd at Den øverste leder Ali Khamenei står last og brast med presidenten. Men det er ikke lenger like sikkert.

Growing pressure on Ahmadinejad

Samtidig har USA varslet tøffere kurs. Amerikanerne har ved to anledninger arrestert iranere i Irak. President George W. Bush har signalisert at det er slutt på tålmodigheten med Iran, både innad i Irak og i grensetrafikken. Iran bidrar med avanserte bomber som dreper amerikanere. -Dette er ikke aggressivt, det er fornuftig politikk, svarte Condoleezza Rice på spørsmål under rundreisen til Midtøsten.

Hangarskipgruppe nummer to har fått ordre om å gå til Persia-bukta, hvor Dwight Eisenhower ligger fra før. Den nye forsvarsministeren Robert Gates vil vise Iran at USA ikke er bundet av Irak, men har kapasitet til å møte iranske trusler.