Kommentar

Det er sjelden statsmenn sier noe som anses som historisk. George W. Bush vil for alltid bli husket for «axis of evil». Men vil verden huske Ahmadinejads omtale av Holocaust som en myte?

Og hva kan prisen komme til å bli for å ignorere det?

Verden forsøker alltid å nøytralisere ekstremisme. Men det er forskjell på det og å ignorere, late som ingenting, gi en tolkning som tar brodden av uttalelsene.

F.eks. å si at det Ahmadinejad egentlig mente, var at han ønsket seg en verden uten sionisme, eller uten Israel. Det var 26. oktober. Men så, 8. desember, begynner han å benekte Holocaust, og da er det ikke bare et historisk faktum han benekter. Det virkelige budskapet er at han ønsker seg en verden uten jøder, som Jonathan Freedland ganske så riktig påpeker i Guardian.

Det er en skjellsettende uttalelse av en president, i full offentlighet, ment for offentligheten. Ahmadinjead bryr seg ikke om at hele verden fikk høre det i samme sekund. Talen ble overført live på TV.

Suddenly, the usual apologetics won’t work. No one can say Iran’s president was really complaining about Israel or Zionism, rather than Jews. No one can say he was talking about the west’s colonial crimes. He was peddling, instead, one of the defining tropes of the racist hard right: Holocaust denial. It is a stance that seeks to deny Jews their history, their suffering, almost their very being. Like denying that African-Americans were ever slaves, it is a move made by those who wish only harm.

For Freedland blir dette et vendepunkt. Han har møtt antisemittismen, mild eller sterk, i ulike sammenhenger, i møte med muslimer. Han har alltid forsøkt å se det i perspektiv, ut fra omstendigheter osv, selv om utslagene har vært helt vanvittige, som at jødene holdt seg hjemme fra arbeid i World Trade Center 911.

Det Ahmadinejad sier er det samme som nazister, gamle som nye, sier. Det er det samme harde, uforsonlige språket. Det var ingen forsnakkelse. Ikke noe sleivspark. At han gjentok det tre ganger, beviser det. Ahmadinejad ville at verden skulle høre ham si at Holocaust er en løgn.

However, the president’s utterances leave little room for misunderstanding. On October 26, he said: «Israel must be wiped off the map.» On December 8, he elaborated: «Some European countries insist on saying that during the second world war, Hitler burnt millions of Jews and put them in concentration camps. Any historian, commentator or scientist who doubts that is taken to prison or gets condemned . . . we don’t accept this claim.» Europe should provide a state for «the Zionists», he added.

Last week, he went even further: «They have invented a myth that Jews were massacred and place this above God, religion and the prophets. The West has given more significance to the myth of the genocide of the Jews . . . If you have burnt the Jews, why don’t you give a piece of Europe, the United States, Canada or Alaska to Israel . . . why should the innocent nation of Palestine pay for this crime?»

Hvordan kunne Ahmadinejad våge å si dette høyt? Fordi det er meninger som deles av mange i den arabiske verden.

Unfortunately, it doesn’t end with Ahmadinejad, a man with no experience outside Iran, a hick who, Iranian analyst Dr Ali Ansari concedes, is a «monumental embarrassment». For he has given voice to a sentiment that runs deep in Iran and in the wider Muslim world.

Just look at this week’s Iranian press. «Many revisionist historians believe the story of the Holocaust is fake and have proved it by much evidence and documents,» says the conservative paper Resalat. Hardline Siyasat-e Ruz applauds the leader for «revealing the truth».

It’s hardly a surprise. TV stations across the Muslim world have been running this garbage for ages, along with lurid anti-semitism. Jordanian TV’s Ramadan special this year was Al-Shatat, a Syrian-produced series that speaks of a «global Jewish government» and depicts the ancient blood libel: the accusation that Jews use the blood of Christian children in preparing food for Passover. That was a follow-up to Egyptian television’s Ramadan treat in 2002: Horseman without a Horse, whose central theme was the Protocols of the Elders of Zion, the century-old forgery concocted by the Tsarist secret police which alleged a Jewish plot to take over the world.

Tiden har kommet hvor man må ta stilling. Europeere vet at antisemittisme er en gift, og vil man muslimer vel, må man si høyt og tydelig fra hvor man står. Ethvert forsøk på å dysse ned denne striden er å gjøre muslimer en stor bjørnetjeneste, og hvem vet hva som kan komme ut av det hvis denne giften får spre seg.

Today’s Muslims should want no part of such ignorance or bigotry. It demeans them. So Azzam Tamimi of the Muslim Association of Britain is to be applauded for his implicit condemnation of Ahmadinejad at the Stop the War conference at the weekend, telling his audience that, whatever their views, they could not deny the fact of the Holocaust.

Alle som lefler med revisjonisme à la Ahmadinejad, slik Basim Ghozlan gjorde på sin hjemmeside, bør få klar beskjed om at de leker med ilden.

The sickness bequeathed by the west to the Muslim world